Saturday, 30 July 2022

CEKODOK PISANG TEPUNG BERAS

Salam Maal Hijrah...

Lama juga tak buat cekodok..

Ni pun buat cekodok sebab ada Pisang  alAwak yang dah terlalu ranum.


Ni la Pisang Awak tu. Nak goreng pun dah terlalu lembik.Sebelum tu sempat dah sekali goreng 5 biji..Tapi ni dah lembik sangat.Nanti makan minyak pula..dah la minyak mahal..hihihi
Pisang ni jauh membeli ni...Beli kat Trengganu minggu lepas🤭

Pergi Trengganu beli Keropok Lekor❌

Pergi Trengganu beli Pisang✅

Hihihi...entah dari mana datangnya trend ❌✅ ni..mokcik terikut🤭

Beli dua sikat.Sesikat Pisang Nangka dan sesikat Pisang Awak.Masa beli tu baru mula menguning.Dah terperuk celah dapur seminggu beginilah jadinya.Kitapun kalau diperuk celah dapur selama seminggu mau begini juga rupanya..hihihi


Sebenarnya masa masuk Pasar Basah Kedai Payang tu...nampak Buah Jambu Bol ni.....saya biasa panggil Jambu Keling.Nampak jer terus teringin nak beli..Terbayang dah nak mencolek balik KL nanti.Sekali tuan jual tu pula tiada dikedainya.Penjual disebelahnya pun dah cuba memanggil dan mecari tapi tidak ketemu.Kami berpusing ketempat lain dulu dan bila datang semula...pun penjual jambu keling ni masih tiada.Entah ke mana menghilang...
Maka tiadalah rezeki saya untuk beli dan makan buah Jambu Keling tu...




Membeli pisang la pula sebab dah lama tak jumpa pisang harga marhain kat KL..
Dua sikat tu hanya RM12.00

Saya buat cekodok menggunakan tepung beras macam mak selalu buat dulu-dulu.Cekodok tepung beras bagi saya lagi sedap sebab tak liat macam guna tepung gandum.Kalau guna tepung gandum pula saya biasa buat versi + sidikit soda dan sedikit marjerin  macam CEKODOK PISANG BULAT-BULAT ....kat sini... Rasa dia seakan kek pisang versi goreng.

Tapi yang kali ni saya buat versi bebas soda,bebas marjerin dan bebas gula sebab pisang dah manis..Manis pisang semulajadi tu tak tau la nak kata bebas gula ke tak...hihihi
Saya hanya lenyek pisang+ sedikit garam dan tambah tepung beras secukupnya.Pisang saya lenyek dengan gelas.Masa gaul tepung saya guna tangan😁...hihihi baru la namanya air tangan ibu masak untuk anak-anak kan...🤭

Saya tak sukat pun..Tapi kalau versi sukat tepung boleh tengok old post 2016 CEKODOK PISANG TEPUNG BERAS...kat sini
..

CEKODOK PISANG TEPUNG BERAS
10biji pisang masak
2 cawan tepung beras
Secubit garam
Minyak untuk goreng

1. Lenyek pisang hingga halus & campur sikit garam
2.Tambah tepung beras & gaul rata.
3. Jika agak keras tambahkan sikit air.
4.Panas minyak yang banyak & jemputkan adunan atau sudukan sesudu demi sesudu ke dalam minyak panas lalu digoreng hingga garing..


14 comments:

  1. Suka cekodok pisang tapi nak buatnye tak pandai. Kadang tu lembik melekat², makan minyak 🤣. Bebila sok nak try la versi tepung beras ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...walaupun hanya cekodok pisang...adakalanya mencabar

      Delete
  2. Salam Maalhijrah.. kita dah screen shot resepi sebab tak pernah lagi letak tepung beras dalam cekodok. Pernah try campur sikit je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Maal Hijrah juga untuk SK.
      Try la kot kena dengan selera.PI kan suka cekodok..hihihi

      Delete
  3. Selamat mencekodok pisang
    Tentu sedap

    ReplyDelete
  4. Terliur pulak tengok jambu bol. Sedapnya makan dengan pencecah. Teringat zaman kecik dulu selalu panjat pokok jambu bol nenek, makan atas pokok.
    Ooo mesti sedap garing ni cekodok pisang tepung beras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..
      Takdak rezeki nak beli dan makan jambu bol tu..

      Delete
  5. Replies
    1. Hihihi....apa lagi ..cari pisang lekaih🤭

      Delete
  6. SA panggil jambu susu...sedapnya cekodok pisang ha...lama plak x makan..tapi Mak Pah x leh makan..kalau nak makan...kena la beli je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...lain tempat lain panggil agaknya..Kat tempat saya jambu susu bentuknya penjang sikit dan warna putih..Masam tapi sedap

      Delete