Juadah iftar Puasa 6 minggu lepas..
Nak makan sorang jer..tapi macam 2,3 orang punya portion..hihihi
Sejak makan SAMBAL GORENG BIJI MERANTI...bulan puasa hari tu memang saya jatuh cinta sungguh dengan biji meranti ni..
Sebelum ni saya sangkakan biji meranti ni sama ja dengan meranti yang dimasak sayur tu.Rupanya kata Kak Mudz...meranti yang kita makan bijinya ni daunnya lebih besar dan tidak selembut meranti yang disayur daunnya tu..
Selalu dok tengok kat youtube Indonesia...biji meranti ni yang depa sebut * luenca* ni dijadikan lalapan dicocol sambel.Rasa terliur dengar depa kunyap prup prap prup prap tu..
Rupanya memang sedap( tekak saya la) yang memqng pecinta ulam
Dapat makan nasi berlaukkan sambal goreng biji meranti ni...memang buat mata terpejam pejam menikmati..
Dapat makan nasi berlaukkan sambal goreng biji meranti ni...memang buat mata terpejam pejam menikmati..
Sayangnya saya tak pernah nampak biji meranti ni dijual atau di tanam kat KL ni...
sekali pandang mcm rupa terung pipit hehe
ReplyDeleteKan....serupa tapi tak sama
DeleteSA ingatkan terung pipit...tak pernah makan kak
ReplyDeleteSaya pun baru beberapa kali makan ...didatangkan khas dari Parit Sulong Johor
DeleteTak pernah jumpa apatah lagi makan biji meranti ni... Tapi kalau MC kata sedap tu Sy percaya sbb tekak kita lebih kurang sama hihi
ReplyDeleteTempat kita macam tak pernah jumpa kan PH?
DeleteNi dari Johor
uncle belum berkenalan dengan biji meranti ni....
ReplyDeleteNak alamat ka uncle?🤣🤣🤣
ReplyDeleteOalaaaahhhh leunca ... Kalo leunca saya tahu, sukaaaa sangat. Memang sedap di makan sebagai lalap atau ulam. Biasa ini pasti banyak di restoran Sunda. Orang Sunda suka sangat makan ini.
ReplyDeleteDi sana sebut biji meranti ya..