Monday 12 September 2022

KUIH SAGU MERAH GAUL KELAPA PUTIH

 Semalam masa dok buka parcel kiriman Suria Amanda...sambil dok baca kat blog dia .Nampak  bawa mak ayah dan anak dara dia pi sarapan kat luar.Sekali mata tertarik pada SAGU MATA IKAN yang depa makan.


Tak boleh jadi....
Petang tu dah tak menyabar terus selongkar kabinet dapur cari sagu biji mutiara.
Sebelum ni ada 2 paket saya beli.Tapi ada sekali kali saya campur dalam bubur,sagunya jadi larut tidak berbiji.Saya try pula masak nak buat sagu gula melaka...pun sama,bila dikacau dalam air mendidih dia jadi jernih elok tapi bila sejuk kita potong dia tak jadi biji jernih sebaliknya jadinagak keruh dan tidak melekit.Tekstur macam puding tepung jagung basi mudah patah dan tidak kenyak.Rasa pula macam sagu mentah.
Tak payah fikir panjang..terus humbankan dalam bakul sampah sebab taktau sama ada sagu tu tiruan atau mungkin dah expired..(Sagu ada expired ke?)
Selepas tu beli semula sepaket kecil.Uish kemain mahal dah sekarang.Sagu mutiara tu dalam 1 cawan dah RM3++.
Rasanya dah guna sikit untuk masak bubur caca hari tu..
Bila diselongkar..
Alhamdulillah ada dalam ¾ cawan..
Sudah memadai sebab hanya berdua dengan anak bujang tu saja.Terus on...

KUIH SAGU MERAH GAUL KELAPA PUTIH
¾ cawan sagu biji halus
1 cawan air
¼ cawan gula( boleh adjust)
1 sudu teh pati sirap ros(tawar)
kelapa putih +sikit garam

1. Lalukan sagu pada air paip untuk cuci.Biarkan sekejap sagu yang basah agar sedikit kembang

2. Sementara itu didihkan air,gula dan pati sirap.

3.Tuangkan sagu dalam didihan air tadi dan kacau.Bila air kering dan sagu ½ masak.matikan api.

4. Masukkan sagu ½ masak tadi dalam bekas-bekas kecil atau loyang.
Jangan isi terlalu penuh sebab masa kukus nanti takut melimpah.

5. Kukus hingga masak anggaran ½ jam.Sehingga sagu jadi lutsinar dan tiada bintik putih lagi.Angkat dan sejukkan.

6. Bila sejuk potong kiub atau keluarkan dari acuan dan gaul kelapa putih bergaram.

Saya pernah cuba beberapa versi nak nak buat kuih sagu ni.Ada yang terus kukus tanpa masak dulu.Ada yang masak terus tanpa kukus.Dan ada juga versi ½ masak & ½ kukus macam ni.Semua ada kelebihan masing-masing.


Hilang teringin..dapat makan kuih sagu

Ni versi isi dalam mold bunga..Tak dak rupa bunga dah🤣


Teksturnya lembut kenyal tapi bukan lembik.

Tiada bintik putih..manis sederhana..lemak kelapa bergaram dan merah menawan..

Puji kuih...bukan puji diri....hihihi


Versi dalam loyang ..kena buat tebal baru nampak cantik bila dipotong.
Sebab saya buat sikit saja.Saya kukus dalam pekas tipuware agak lebar.Jadi agak nipis.Tapi bila dah betul-betul sejuk,saya potong dua bagaian dan susun dua lapis.

Tebal la sikit kan..hihihi
Baru la nampak isi merah dalamnya


Haaa...ngap ngap ngap...tak sedar dah separuh habis...hihihi


Makan kuih sagu ni bersama minuman air cham.Walau tak sesedap kat foodcour Plaza Low Yat tu tapi boleh la...hihihi


9 comments:

  1. Kuih lejen ni!
    Dah lama tak makan. Bonda kita suka buat. Teringat warnanya, kalau tak merah, warna hijau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulll...
      Saya pun asalnya nak buat warna hijau tapi sebab dah dok terbayang yang SA makan warna merah...terus deside merah jugaklah takut teringat2

      Delete
  2. Wahhh..sedap ni. Anak bujang tu suka kuih² tradisional yg ade kelapa. Kuih sagu ni, ketayap, kaswi, memang dia suka. Dah mcm orang tua 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah ...Ahnaff pandai makan kuih tradisional ya..bagus3..

      Delete
  3. Ni kuih paling senang kan tapi yang sukar sebab ada kelapa parut. Hurmm.. balik nanti nak singgah kedai la beli kelapa parut. Sagunya memang dah ada.. hehehe.

    ReplyDelete
  4. untunglah nampak orang makan, teringin pandai buat sendiri. kalau ammi jenuh nak mencari. penah jumpa pastu basi pulak kelapanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa..kalau dapat kuih yang kelapa basi frust kan..
      Patut depa nak jual..kukus dulu kelapa supaya tahan lama..
      Satu lagi fail kalau beli kena kelapa takda garam..kalau kat rumah boleh boh garam.Kalau beli terus makan...mmm fail
      Ammi pun boleh buat..in sya Allah menjadi sebab kuih sagu lebih midah dari kuih kukus yang lain.

      Delete
  5. ▪ Muhammad Afif Akasha bin Maruan, 17tahun(2022). Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2.

    Pada Mac 2017, Afif waktu itu berumur 12tahun. Dia tiba-tiba mengalami bengkak di leher dan bawah ketiak. Dia dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah kemudian diminta menjalani pembedahan kecil untuk ambil tisu di leher, kemudian pada Jun 2017, dia disahkan mengidap Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2. Dia menjalani kimo 12kali, selepas saja kimo, dia mengalami muntah, tak lalu makan,sakit badan,setiap jam kena urut. Kimo pertama dan kedua pun sama kesannya hingga tak sanggup nak teruskan kimo. Berat dia turun 2kg, semasa kimo. Datang kawan baik ibunya memperkenalkan Jutawan Herbs ,ibunya beli dan terus beri dia minum jus herba semasa rawatan hospital. Kimo ke 3 alhamdulillah dia ada selera makan, aktif balik seperti biasa, tak sakit badan lagi dan pada November 2017 iaitu kimo ke 6, berat badan Afif naik 5kg .Doktor sahkan tak ada lagi sel kanser dan sampai sekarang masih minum Herba Jutawan Herbs.
    -------------------------------

    ▪Puan Arbaayah bt Hussin, 72tahun dari Taiping. Pada tahun 2013 ,dia diserang demam, bengkak kaki dan tidak sedarkan diri. Kemudian dia ditahan di wad Hospital Taiping dan doktor mengsyaki dia diserang kencing tikus. Tapi pada 2015 dia alami tanda yang sama dan doktor mengesahkan dia menghidap Sirosis hati tahap 3. Anaknya terjumpa blog Jutawan Herbs dan dia mula guna herba sejak 2019 sampai la sekarang. Mula-mula minum tak ada sebarang perubahan, tetapi 1 bulan lepas tu barulah dia perasan ,rasa seram sejuk dan takut nak mandi selama ni dah berkurang, sampai sekarang tak ada demam dah. Kesihatan bertambah baik.

    ▪Puan Siti Saharia, 44tahun. Kanser payudara tahap 2.

    Pada bulan Ogos 2020, dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 2, selepas menjalani proses ultrasound dan biopsi. Dia melalui pembedahan mastectomy, kimo 6kali dan radioterapi 15kali. Dia kenal Jutawan Herbs dari kawan yang sakit kanser panyudara juga. Dia minum herba Jutawan Herbs pada 2020 semasa sedang kimo. Kalau dulu kesan sampingan semasa kimo sangat teruk dengan alahan, tak ada selera makan dan badan lemah. Tapi lepas minum Jus Jutawan Herbs semasa kimo, kesan sampingan sangat berkurang,mkn berselera, bertenaga dan siap boleh pandu kereta. Pendek kata boleh jalani hidup macam orang sihat. Dia tidak berharap rawatan moden saja, sampai sekarang dia terus ambil herba dan makin pulih.
    -------------------------------

    ▪Puan Roziaton bt Mohd Kasini, asal dari Triang Pahang, Kanser Usus tahap 3.

    Pada Julai 2016 ,doktor mengesahkan dia menghidap kanser usus tahap 3 dan perlu buat kimo 12x. Dia terus patah semangat kerana memikirkan anak-anak yang masih kecil. Tapi keluarganya membelikan Jus Jutawan Herbs untuk dia minum, ketahanan badannya menjadi kuat melawan kanser. Dia juga ada minum herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama dia buat kimo. Kimo seperti biasa, tiada sakit badan,tiada demam dan lain-lain. Pada 2017 doktor sahkan dia bebas dari kanser dan hanya perlu ambil darah CEA setiap 6bulan sekali. Tak lama lepas tu doktor cakap dia hanya perlu datang ambil darah 1tahun sekali saja. Alhamdulillah dia pun dah sembuh kanser.
    ------------------------------

    ▪Puan Aida dari Pahang, anaknya mengidap Leukimia Acute Limphoblastik (ALL) .
    Pada hujung tahun 2016, anaknya disahkan menghidap penyakit Leukimia Acute Limphoblastik (ALL). Dia terjumpa blog Jutawan Herbs dan memberi anaknya minum 2jenis herba dari Jutawan Herbs sebelum masuk ke hospital untuk kimo. Lepas 3tahun ,dia perasan anaknya makin cergas ,makan bertambah dan x lesu seperti sebelum minum Herba. Dia yakin Jus Jutawan Herbs banyak membantu anaknya makin sihat.
    ------------------------------
    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete