Pagi-pagi mak aku dah masak Daging Bakar Masak Lemak Cili Api..
Campur kentang & pucuk ubi
Mak aku cakap Masak Lemak Cili Api Daging Salai...
Daging Salai..?
Actually daging bakar ni
Daging Qurban semalam tu
Mak aku bakar banyak masa kat kampung
3kg...x habis makan
Bawa balikrumah baru
Mak aku masak Lemak Cili Api
Aumm... Sedap..
Daging bakar old school
Bakar guna kayu api
Maknaku cakap kalau daging salai buat ma am ni la
Tapi kena tambah sabut supaya bau asap lekat pada daging..
Smoke beef kata orang kampung nenek🤣🤣
Daging bakar dah masak
Horia nipis-nipis
Pastu masak la...
Kata mak aku asalnya hanya + kentang
Pastu nenek tanya naper x camour pucuk ubi?
Tambah lak pucuk ubi
Jadilah Daging Panggang Masak Lemak Pucuk Ubi + Kentang & Pucuk Ubi
DAGING PANGGANG MASAK LEMAK CILI API
1/2kg daging panggang
3 biji kentang - belah 4
1 cekak pucuk ubi
1 asam keping
1 serai - ketuk
1 sudu teh garam
1 kotak kecil santan
Bahan Tumbuk
10 cili padi merah
2 bawag merah
1 ketul kunyit
1. Masukkan daging panggang,kentang & bahan tumbuk dalam kuali & tambah 3 cawan air.
2. Masak hingga mendidih & kentang empuk
3. Tambah pucuk ubi,asam & garam
4. Bila pucuk ubi lembut,tambah santan & biar mendidih sekejap
5. Sesuaikan rasanya
wow, kompom sedap nih
ReplyDeleteBenar sekali tante....
DeleteMakannya hingga ngak noleh kiri & kanan
🤭
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMasak lemak pedas, letak daun pucuk asam keping. Hiris nipis nipis. Sedap..
DeleteLepas Tu makan sambal belacan..
Nenek xde tanam pokok asam keping.. Tapi kat kampung nenek ada jer pokok tapi rumah orang lain la
DeleteTak bleh beli ke? Sedappp
DeleteHi sis nor...
DeleteSemoga sihat sejahtera
Sorry baru sempat respon