Saturday 17 August 2019

PERUT REBUS CICAH AIR ASAM TOMATO


 Perut Rebus Cicah Air Asam Tomato
Masih diary makanan musim Raya Qurban 1440
Makanan exotic nih...

Perut Lembu rebus dimakan bersama Air Asam Tomato
Makanan mak aku jer...!
Hahaha sebab hanya mak aku yang makan..
Nenek.. Kakak... Aku..memang x makan makanan exotic ni
Nenek kata dulu memng jadi fav nenek
Tapi sejak nenek kena buang hempedu nenek kata semua jenis daging merah dan semua organ dalaman nenek dah tak makan..
Achik.. Haikl.. Aqil pun x makan ni
Haaaa... Makanan exotic ni hanya mak aku ngan Pak Cik jer yang makan


Ni perut lembu qurban
Nenek dah bersihkan dan nenek dah rebuskan untuk mak aku ngan Pak Cik
Separuh mak aku bawa balik
Separuh lagi Pak Cik goreng pedas...
Tengok kat rumah Achik hari tu Pak Cik masak Goreng Pedas Cili Api..
Nampak sedap tapi sebab dah nama dia perut memang aku x makan la


 Air Asa Tomato ni kalau cicah Daging Rebus @ Daging Bakar @ Ikan bakar memang MERECIK ni..
Tapi mak aku buat cicah Perut Rebus..
Mmm....pandang jer lah..

AIR ASAM TOMATO
1 tomato masak -
1/2 bawang besar - hiris
1 limau nipisg pearah jusnya
Bahan Blend:
10 cili padi
3 cili merah
1 ketul kecik belacan
1 cawan air asam jawa cair
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 bawang besar
1/2 cawan air asam jawa yang cair
(1 sudu teh pes asam jawa + air)
- Blend semua bahan blend dan gaul dengan tomato serta bawang  hiris. Perahkan limau dan sesuaikan rasanya


***option - boleh tambah kerisik dan santan pekat untuk rasa yang lebih pekat dan berperisa


 Bau dia memang kecur selera
Tapi sebab ianya P. E. R. U. T
Memang xleh go
Sebab aku tengok rupa dan bau perut tu masa belum proses
Memang tutttttttttt
Hihihihi

Walaupun ni dah putih dah masak
Tapi aku stil ter ayang rupa dan baunya


Perut lembu ada macam2 jenis dan bentuk
Ada yang panjang
Macam towel pun ada

Ada yang berlapis2..
Rupa perut lembu yang belum proses ada pic dalam entri PERUT MASAK LEMAK CILI API DENGAN REBUNG... kat sini
Ada juga pernah post
KERABU PERUT DENGAN PAKU RAWAN... kat sini...

1 comment: