Saturday, 24 August 2019

KERABU ULAM BERSAMA PERUT LEMBU

Masih ada beberapa lagi entri masakan mak aku dalam draff
Ni la antaranya..


Kerabu Ulam Dengan Perut Lembu

Kerabu Ulam Perut Lembu berlatarkan kehijauan sawah padi di tepi dapur rumah baru


Anak-anak padi disawahan bagaikan hamparan permaidani hijau saujana mata memandang
Musim menanan padi


Kerabu Ulam Perut Lembu
Perut dari lembu qurban
Sebab mak aku masak ni pun hari ke-2 Raya Qurban

KERABU ULAM PERUT LEMBU
1/2 kg perut lembu-rebus lembut
1 mangkuk hirisan daun ulam
(selom, ulam raja, pegaga)
1 biji tomato masak-hiris
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar kerisik
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 limau nipis-perah jus
1 bawang besar-hiris

Bahan Tumbuk;
10 cili padi
1 sudu teh belacan

1. Dalam sebuah bekas, gaulkan bahan tumbuk, bawang, kerisik, garam, gula, dan santan
2. Masukkan perut rebus yang dihiris dan hirisan daun ulam.
3.Perahkan limau dan masukkan tomato hiris
4 Sesuaikan rasa

Pinggan nasi berlauk Kerabu Ulam & Perut
Ikan Belenak Masam
Sambal   Belacan & Ulam Petai
Yang pasti ini bukan pinggan aku
Coz aku memang x makan makanan exotic like perut lembu ni
Hihihihihi....

4 comments:

  1. Sedap NYA lauk..

    Lapar....

    ReplyDelete
  2. Cheh cam omputeh ...cheese je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee...
      Sis nor tak tengok masa lum proses.. Kiter tengok memang bau t*h* lembu.. Hahahaha

      Delete