Monday 2 March 2015

LAKSA UTARA VERSI LEMAK....

Laksa Utara Versi Lemak....
Kenapa namanya versi lemak...?
Jap nak tanya mak aku.....


Owh.....
Mak aku kata sebab kalau Laksa Utara yang selalu macam jual kat pasar malam tu namnya Laksa Asam....
Yang ni kuahnya lemak macam kari tapi baunya bau kuahh laksa macam bau kuah Laksa Asam jugak...

Memang ini je lahh pun laksa yang selalu mak aku masak...
Kalau Laksa Asam tu mak aku kata x pandai nak masak yang sedap macam Achik masak...
Lagi satu mak aku kata sebab nak elakkan guna belacan....
Mak aku sejak dua menjak ni  xleh nak makan sesetengah jenis belacan..
Nanti mata jadi bengkak...
Dolu-dolu mak aku kata ok je makan apapun...
Minggu lepas mak aku kata teringin nak makan laksa asam beli kat Bukit Cheras yang dekat Shell tu...
Sedap do.....
Berebut aku makan ngan mak aku....!!!
Lepas makan je....mak aku kena makan ubat elrgi...
Huh...nasib baik aku x elergi cam tu...
Aku ni dah la x suka nak makan ubat...
Heeee...


Dah banyak kali mak aku masak laksa camni....

Ada LAKSA LEMAK UTARA kat sini....

INFO MACAM-MACAM LAKSA kat siniiii

Resipipun mak aku kata lebih kurang jew....
Rasa pun lebey kurang jew...
So copy paste la...
Hahahaha


LAKSA KUAH LEMAK UTARA..mak aku..
1 paket Laksa- rendam & rebus hingga lembut & toskan - tapi mak aku buat 1/2 paket je sebab x ramai kan.....

Kuah Lemak Utara:
1/2 kg ikan selayang
1 bungkus (2 sudu besar) rempah kari ikan
1 biji kelapa parut- perah santan pekat agak-agak 3 cawan..x perlu banyak sangat sebab nanti akan guna banyak air masa blend ikan
5 asam keping
garam & sikit je gula
daun kesum /bunga kantan pun boleh
sikit minyak untuk tumis
5 bawang kecil-hiris
2 bawang putih-cincang

Ulaman:
ikat daun selom- xde stok--guna daun salad je
1 timun - hari ni guna timun jepun
1 Bawang besar-belah 2 & hiris nipis
cili padi- jika suka potong2
Limau nipis- belah2 & buang tengahnya
1 ikat daun pudina -xde stok jugak
1 potong nanas-dicincang

1.  Ikan yang dah direbus diambil isinya & blend bersama air secukupnya.Ketepikan.
2. Blend kepala & tulang2 ikan hingga halus & tapis untuk ambil airnya...Ulang tambah air & tapis sisa tulang.
3.Panaskan anggaran 1/2 cawan minyak & tumis bawang kecil & bawang putih hingga garing
4.Masukkan rempah kari yang dah dibancuh  dengan 1 cawan air.Biar hingga garing & naik minyak
5.Masukkan isi ikan yang dah blend & air tapisan tulang-tulang ikan.
6. Tambah garam,asam keping ,bunga kantan & biar hingga mendidih beberapa minit.
7.Tambah santan pekat & daun kesum & biar mendidih sekejap sebelum ditutup api...
8. Bila sentiasa dipanaskan kuah akan semakin pekat..Boleh saja tambah air untuk sesuaikan pekatnya..
 



No comments:

Post a Comment