Sunday 8 March 2015

KETUPAT SOTONG......

Ketupat Sotong....
Favourite kakak nih...!!!
Memang  mak aku masak special untuk kakak pun...!!!
Aku memang x suka Ketupat Sotong ni...
Mak aku pernah buat kat kampung masa bulan puasa tahun lepas...
Hanya mak aku...kakak & Pakcik je yang makan...
Dorang kata sedap...!!!!
Tapi aku ngan Achik....can not go..!!!

Mak aku kata yang nampak jernih kat ekor sotong tu adalah telur sotong...bercampur pulut
Mak aku kata rasa pulut tu macam telur sotong...liat-liat & lemak-lemak...
Tapi ianya tidak menggoda selera haku..!!!!
Hehehehe..




Ada 7 ekor ketupat sotong ...
Semalam  pagi mak aku masak untuk kakak....
Asalnya mak aku kata nak buat Sotong Masak Kicap atau Sambal Sotong untuk bekal kakak bawa balik kolej...
Tapi kakak dah cakap awal-awal xnak bawa bekal apa-apapun...!!!
Kakak kata nak makan je...tapi xnak bekal...
Mak aku kata kalau dah Ketupat Sotong ni mesti kakak nak nyer bawa bekal sebab favourite dia kan.....



Makanya mak aku kata kena la tukar plan...!!
Kakak tu kalau dia cakap xnak...memang dia xnak...
Kalau bubuh dalam beg dia pun...dia boleh kuarkan semula..
Haaa...kijam kan ...!!!
Sebab tu bila kakak kata xnak bawa bekal lauk sotong tu......
Mak aku kata tukar je plan...
Buat Ketupat Sotong...
Sebab Ketpat Sotong tu favourite kakak...!!!
xkan dia nak tolak kan...
Heee


Tapi masa tengah tengok TV..kawan kakak call cakap tiket bas pukul 2.30 petang
Whatttttt....???
Masa tu dah pukul 2.20...
Kelamkabut semua orang...!!
Mak aku terus capai tudung...kakak plak terus amik beg &...&...&..
Mak aku driffffffffff...
Nasib baik sampai kat bus stand tu bas belum bertolak walaupun dah lebih 2.30...
Huh...kakak kata asalnya kawan dia cakap tiket pukul 3.30...
Pastu last minit baru persan bas 2.30...
Hmmm...memang x bawa bekal la...
Nak singgah Hero beli stok makanan kakak pun x sempat...!!!!



KETUPAT SOTONG..mak aku
7 ekor sotong
7batang lidi pencungkil gigi
7sudu beras pulut - cuci
sikit garam
2helai daun pandan
2cawan santan pekat
2keping gula kelantan-xde stok...gantikan dengan brown sugar














1. Rendam pulut dengan 1/4 cawan santan & sikit garam


2. Isikan 1sudu beras pulut dalam setiap ekor sotong...masukkan kepala sotong dalam badannya & cucuk dengan lidi supaya beras & kepala sotong tidak keluar















3. Masukkan sotong yang dah disi pulut ke dalam periuk bersama santan,brown sugar & daun pandan


4. Masak hingga mendidih dan agak-agak pulut dalamnya sudah masak...Jika suka berkuah...bolehlah terus angkat &hidangkan.















5. Kalau suka pekat...terruskan masak hingga pekat.

6. Potong-potongkan sotong & siram kuahnya....

***Guna gula kelantan untuk warna yang lebih menarik dan rasa yang lebih sedap.
Mak aku selalu masak Ketupat Sotong ni masa bulan puasa....& guna gula kelantan.
Warnanya lebih cantik & menyelerakan macam

KETUPAT SOTONG kat sini...
















Ni Ketupat Sotong yang mak aku buat masa bulan puasa tu...Guna gula kelantan...Lebih cantik warnanya....



No comments:

Post a Comment