Nenek beli kat Pasar Kemboja masa balik kampung hari tu...
Mulanya aku ingatkan buah salak....
Tapi warna dia nampak lain sikit...
Buah salak,kulitnya warna gelap & saiz dia pun lagi besar..
Isi dia pun lain sikit dari buah salak..
Buah salak isinya agak keras, berbau harum & isinya lekang dari bijinya
Isi buah kelubi ni isinya berjus.. lut cahaya & tidak lekang dari bijinya..
Rasanya...?
Hmmm ingatkan manis macam buah salak...
Bila aku gigit....arghhhhhhh.....masammmmmmmmmmmmmm...!!!!
Haaa..bukan sikit2 punya masam..
Masam giler doh..!!!!!!
Kata mak aku pokok kelubi ni tumbuhnya dalam hutan yang berpaya..
Sebab tu buah kelubi ni juga ada yang panggil asam paya..
Patut la masa kat Sarawak hari tu nampak banyak buah asam paya ni dijual kat pasar..Rupanya buah kelubi...nama je lain..
Tapi mak aku kata kalau kat kampung nenek buah ni hanya dipanggil Buah Kelubi kerana kalau yang dipanggil Asam Paya tu kata mak aku sejenis buah yang masam & rupanya hampir sama dengan Buah Roselle...
Hmmm...lagi fenin la aku nak bayangkan....!!!!
Tapi aku dah google & jumpa info pasal pokok kelubi ni Kat Sini
Nenek kata dolu2 kat hutan dikampung nenek memang ada pokok kelubi & buah kelubi ni..tapi sekarang dah xde sebab hutan semua dah dijadikan kebun getah...
Hmmm...
Sebab xde siapa sangat yang nak makan Buah Kelubi yang masam ni...nenek suruh bawa balik KL..Nenek kata sebab mak aku tu suka buat jeruk...
Hmm,betulla tu..
Sebab aku memang tau mak aku pernah buat macam2 jeruk...
Sebab dah seminggu dah Buah Kelubi ni mengembara...dari Pasar Kemboja ke kampung nenek...terus ke KL..maka rupa kulitnya dah berubah jadi gelap...tapi isinya stil cantik lagi..
Isi Buah Kelubi yang dah siap sikopek & dibasuh bersih...
Sedia untuk proses pengawetan...nak buat jeruk la tu..!!!
Mak aku kata sebab Buah Kelubi ni masam...maka kena rendam dalam air garam dulu kasi kurangkan masamnya...
Dalam balang tu adalah garam...mak aku kata kena agak masin baru dapat kurangkan rasa masam tu..
Isikan buah kelubi tu dalam balang & tuangkan air garam hingga tenggelam..
Tapi Buah Kelubi ni degillll....
Dah isi air garam....semua nak floating....
Hmmm nak sedut oksigen la kot...hehehehe..!!!!
Ah..yang degil tu biarkan je...Kasi tutup je balang tu kemas2...nanti pandai2 la dia tenggelam bila dah lemas nanti..hahaha...kejam kan..!!!!
Ni buat jeruk cara mak aku la...
Mak orang lain mungkin buat cara yang lain..
Mak aku kata kena rendam beberapa hari pastu buang separuh air garam tu & tambahkan dengan gula pasir agak banyak & rendam lagi beberapa hari barulah rasanya akan jadi masam-masam manis..
Menurut kata mak aku...kalau dolu2 kebanyakan orang yang buat jeruk ni banyak2 untuk jualan x gunakan gula pasir tapi menggunakan sejenis bahan yang mak aku kata orang kampung nenek panggil "Gula Mareykan" a.k.a "ibu gula" sebagai pemanis .
Ibu gula.... ?
Apa tu ibu gula?
Ibu Gula tu "Sugar Mummy" ke.?
Ish...kesitu plaks...
Mak aku suruh aku google & baca sendiri....Baca kat sini...
Owh......baru aku tau...
Hmmm bahaya rupanya....!!!
Ini plak Jeruk Cermai yang mak aku buat masa belum balik kampung hari tu...
Bukan banyak pun ....sikit jew tapi sebab masam & xde siapa nak makan mak aku jadikan jeruk..
Mak aku kata cuci dulu buah cermai tu sampai bersih .Bancuh air suam bersama garam gula & cuka makan. Sukatannya agak2 je..Nak tau cukup rasanya..kena la rasa dulu air tu bagi ada rasa masam,masin & manis..Pastu masukkan buah cermai & tutup balang tu.Setelah beeberapa hari baru rasa air bergaram,bergula & bercuka tu menyerrap dalam buah cermai tu & boleh la makan..
Hmmm Jeruk Cermai ni dah habis pun dimakan oleh mak ak masa baru balik dari kampung hari tu..
Bukan banyak pun...aku tengok masa belum jadi jeruk tu buah ni ada la dalam semangkuk je..Tapi aku x makan ye...sebab aku x berapa suka jeruk...!!!!
boleh saya tahu macam mana nak dapatkan nuah kelubi ni
ReplyDeletekalau kat sarawak,banyakkkk..fuhh..sekarang musim die la
DeleteMak kata ..kalau nasib baik ada jual kat pasar tempat sayur2 kampung..Tapi bukan selalu ada....
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteBanyak kat Baling, nie tengah baca sambil makan jeruk kelubi baru buat, sedap. Call/sms/whatsapp +60194042928. Sareha : Pembuat Jeruk Kelubi
ReplyDeleteBuah kelubi sememangnya masam kalau dijadikan jeruk,sedap.
ReplyDelete