Monday 17 November 2014

KETUPAT KACANG vs PULUT KACANG

Apa ni....?
Semua kacanggggggg jew...!!!
 Pulut Kacang.....Sarapan hari Sabtu.....
Pulut Kukus Lemak dengan Kacang Ketupat...
Makan dengan Ayam Goreng Panas-Panas....
Haaa...saja tambah nama...
Nama je sarapan...tapi aku ngan kakak makan dah tengahari...ni kakak nyer
Sebabnya dah bangun..pastu aku ngan kakak sambung balik tidur sampai tengahari...
hari Ahad kannnnn....
Bila bangun...
Tengok mak aku dah siap masak untuk tengahari dah pun....
Tapi kena makan juga Pulut Kacang ni sebab mak aku dah masak...
Aku amik chicken wing ni 2...& pulut kacang tu aku amik sikittttttt jew sebab aku x suka kacang...
Mak aku la suka sangat kacang tu..
Aku suka pulut yang kosong jew...
Kakak pun sama

PULUT KACANG..
2 cawan pulut -rendam semalaman
1/2 cawan kacang mata hitam- rendam berasingan dari pulut
1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
daun pandan
Ni kacang mata hitam...mak aku kata kacang ketupat...
Tapi yang tulis kat paket tu..Kacangn Mata-Mata...hahaha
Bukan ke mata-mata tu maksudnya polis..?
Kira kacang polis la ni...heee

1.Kukus pulut yang dah rendam.
 
2. Kukus juga kacang tapi jangan gaulkan..Letak tepi macam ni..ni gambar tahun lepas masa mak aku buat lepat pulut kacang

3. Camput garam & gula dalam santan.
4. Bila pulut dah masak,gaulkan dengan santan...Bila dah sebati baru gaulkan dengan kacang tu..
5. Kalau gaul kacang tu dengan pulut sebelum kukus @ masa gaul santan tu dah campur kacang siap-siap..mak aku kata nanti warna & bau  kacang tu melekat pada pulut..

Selain Pulut Kacang tu...mak aku juga buat Ketupat Kacang .... Ketupat Palas la...tapi versi jantung...
Kata mak aku..daun palas yang amik kat kampung masa balik Cuti Deepavali tu dah banyak yang kering sebab lama terbiar....
Ketupat kacang ni pun ..mak aku je yang suka...
Aku ngan kakak x suka kacang tu...

No comments:

Post a Comment