Sekaya Labu atau kalau kat Thailand depa sebut "pakthong sangkaya" antara dessert yang saya suka .
Gandingan kastad telur yang manis berlemak digandingkan dengan labu lemak kuning ni memang sedap sangat.Sebenarnya ni entah percubaan yang kali ke berapa dalam hidup.Sebelum sebelum ni buat asyik tak menjadi bilamada kastadnya tidak mahu membeku sepenuhnya.
Pernah cuba campurkan dengan tepung kastad & tepung jagung tapi tak memenuhi standard.
Hinggalah pernah tengok dan dapat tips dari youtuber Thailand..Katanya kena guna telur itik + telur ayam
Kalau guna telur ayam sahaja tak akan membeku cantik kerana telur ayam agak cair Kalau guna telur itik sepenuhnya tekstur agak keras dan muak nak makan.So,saya mencuba.
Yang nak cuba boleh tengok video kat youtube channel saya SEROJA PUTIH
Untuk video KASTAD LABU ni boleh klick :
ππππ
Tak pernah makan. Nampak sedap tu.
ReplyDeletesedap untuk dessert lover...hihihi
DeleteWaaa best nyer.. nampak pun sedap.... Kita pandai masak lemak labu jer hahahaha...
ReplyDeletemasak lemak pun sedap kalau kena gu lauknya
DeleteSy dok teringin lepat labu hihi ...
ReplyDeleteish...terliur pulak saya..
DeleteSaya pernah tgk resep Indonesia depa buat lepat labu + tepung pulut...macam sedap
Waaaah nampak sedaaap kak ππππ. Ini pun kue Thailand fav saya juga
ReplyDeletesedap kan ...lemak manis
DeleteWah.. umi cella.. salute la!! Gigih mencuba walaupun gagal few times.. keep it up!! π
ReplyDeletebab makan ja gigih saya ni K.Linπ€
DeleteNampak sedap tapi SA x makan labu...bagus akak cuba sampai jadi
ReplyDeleteLabu kalau dapat yg isi jenis creamy memang sedap..
DeleteSaya bab makan ja rajin mencuba...hihihihi