Kari Sardin + Rebung
Lauk lunch semalam
Mak aku masak
Kari Sardin + Rebung
Mak aku tengah kemas dapur dan peti ais
Mak aku cakap mana-mana makanan yang dah expired kena buang
Huh,banyak juga maknaan dalam tin yang kena buang sebab dah expired
Tu lah antara habit mak aku
Suka beli banyak-banyak makanan impan dalam kabinet dapur
Sampai ada yang dah expired
Minyak sapi,tomato,oats,nestum,mix fruits,roti,paff pastry...
Apa lagi ntah
Ada Rebung lagi 1/4 balang kecik tu
Mak aku cakap nenek bagi masa balik Kedah tahun lepas lagi
Taoi still elok
So,mak aku kata nak masak
Rupanya mak aku masak Kari ngan Rebung
Hmm...ntah-ntah sardin pun dah nak expired juga la kot
Hahaha
KARI SARDIN + REBUNG
1 tin sardin
2 cawan rebung jeruk
1 asam keping
10 cili padi
1 sudu teh garam
3 sudu minyak
1/4 kotak santan
2 bawng merah
2 bawang putih
1 sudu teh halba campur
1 paket kecil serbuk kari ikan
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah hiris dan bawang putih hiris serta halba campur
2. Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan 1/2 cawan air
3. Masukkan asam,garam dan masak hingga naik minyak
4. Masukkan rebung + 2 cawan air hingga mendidih
5. Tambah sardin beserta sosnya,santan dan cili padi
6. Masak dengan api perlahan supaya kuah cantik
7. Sesuaikan rasa
KAri ni sedap
Selain kari ni mak aku juga masak ayam untuk abang
Mak aku juga masak sambal
Esok agak2 ada nasi goreng sardin tak? Hehehhe
ReplyDeleteHeee..mcm tau jerk..
DeleteMemang still x berusik sardin tu.
Wah ade rebung... Dapp nyer
ReplyDeleteKampung taste like me.. Heee🌲🌳🌴
Delete