Sunday 24 August 2014

MASAK LEMAK CILI API AYAM DENGAN BELIMBING BULUH....JERUK MANDAI GORENG

Hari Khamis tu mak aku puasa lagi....Balik sekolah lepas kelas tambahan tu memang lapar giler ar....Abang pun x masak apa-apa sebab abanga kata tadi tengahari dia keluar lunch ngan kawan dia..Dia kata dia dah kenyang...Tapi masalahnya aku ni yang lapar...Nak tunggu mak aku masak nasi mesti lam bat jugak..Akhirnya mak aku buatkan sandwich telur ngan air teh O panas untuk aku....erk..!!! hmmm baru kenyang sikit...nak rehat kat bilik jap lah...
Tapi still nak nasik tau....!!!!
 Lepas mandi nampak dah ada lauk yang sedia menanti untuk dimakan ..hahahaha
Ada 2 lauk..Citer lauk ni dulu ye..
Kata mak aku ni lauk Masak Lemak Cili Api Ayam Dengan Belimbing Buluh...masak lemak cili api ayam memang peberet aku tuh..!!! cuma aku memang xmau yang terlalu pedas..Mak aku pun tau sangat yang aku memang x tahan pedas...
Mulanya aku ingatkan Belimbing Buluh tu ...belimbing yang bentuk bintang macam kat kampung tu...Rupanya lain plak..Mak aku kata belimbing yang bentuk bintang tu namanya Belimbing Besi..Yang tu manis & biasanya orang makan gitu je buat pencuci mulut..
Yang ni namanya Belimbing Buluh...ada juga orang panggi Belimbing Sambal....Rasanya masam & x sesuai nak makan mentah macam belimbing besi tu..Menurut kata mak aku lagi Belimbing Buluh ni pun ada yang warna hijau & ada yang warna kuning...Yang mak aku masak ni warnanya kuning...
Mak aku kata ada kawan mak aku yang bagi belimbing buluh ni...Mak aku kata sedap..Masa buka puasa memang nampak mak aku makan dengan selera..habis belimbing tu mak aku kautkan sebab aku ngan abang memang x suka.Aku ngan abang makan ayam ngan kuah je...Abang la banyak makan ayam..Aku banyak makan kuah & mak aku banyak makan belimbing buluh tu...2 mangkuk jugak la selesai kitorang makan ngan nasi malam tu smabil temankan maka ku buka puasa....hehehehe teman lah sangat..!!!!

MASAK LEMAK CILI API AYAM DENGAN BELIMBING BULUH..
1/4 ekor ayam-potong
2 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk belimbing buluh- belah 2
1 batang serai- ketuk
garam,sikit gula

bahan tumbuk halus
5 cili padi
1 ketul kunyit segar

1. Masukkan ayam ,bahan tumbuk,serai  & santan cair & masak sampai mendidih.
2.Masukkan belimbing,garam& sikit je gula.
3. Bila ayam & belimbing sudah empuk dan lembut,masukkan santan pekat & kecilkan api serta biar mendidih sekejap sahaja supaya tidak pecah minyak


** Tidak pecah minyak tu kata mak aku ialah mendidih yang sekejap shaja supaya santan tidak lah menggelegak & akan menyebabkan santan terpisah dengan air tidak lagi pekat dan cantik

** Kata mak aku lagi bawang x digunakan kerana ikut cara masak owang Nisemilan...tapi mestilah owang Nisemilan ( Ng 9 lah) masak lagi sodap sobab ini masakan dorangkan....hehehhe

 Selain darpada Masak Lemak Cili Api Ayam Dengan Belimbing Buluh tu..mak akku juga masak lauk ni..Jeruk Mandai Goreng dengan Cili & Bawang....Haaa..Jeruk Mandai a.k.a Jeruk Kulit Cempedak ni asalnya mak aku jew yang dok makan sowang2 setiap kali masak lauk ni..Abang memang x makan..
Aku..?
Asalnya memang xmakan...tapi sejak dah cuba sekali..hmmm terus aku suka sebab rupanya sedap la lauk ni...

JERUK MANDAI GORENG
1 ketul jeruk mandai - agak-agak 1 cawan setelah dipotong=potong
segenggam ikan bilis-kopek & cuci
1 bawnag besar
cili padi
minyak untuk goreng

1. Cuci jeruk mandai tu & potong nipis-nipis.
2. Panaskan minyak agak-agak mavam nak goreng ikan.
3. Goreng ikan bilis sampai garing & angkat.
4. Dalam minyak yang sama,goreng jeruk mandai yang dah dipotong nipis hingga garing.
5. Terus masukkan bawang besar yang dah dimayang,cili padi potong & ikan bilis yang dah digoreng,
6. Angkat sambil toskan minyaknya....siap..!!!!





No comments:

Post a Comment