Friday 29 August 2014

LAKSA KUAH LEMAK UTARA...& MACAM-MACAM PASAL LAKSA...!!!

Ni menu mak aku buka puasa semalam...hari Khamis....Masa ni aku dah kekenyangan sebab aku x puasa pun..Lepas je mak aku masak aku terus minta maka ku bubuh untuk aku semangkuk..Pastu dah habis semangkuk aku tambah sendiri pulak lagi semangku...Jadinya masa mak aku berbuka ni 2 mangkuk laksa sedang menjalani proses penghadaman dalam perut aku ...hahahahaha
Ni sampah sarap dia...hahahaaa..Aku x suka bubuh semua ni dalam laksa sebab kacau aku nak makan...Aku hanya makan laksa & kuah je..Kalau ada telur  rebus baru aku tambah..
Mak aku kata ni bahan sampingan atau aksasori dia la....untuk dimakan bersama laksa..


Aku tau mak aku selalu masak laksa ni...tapi x pernah plak aku tau nama dia..
Mak aku kata ni namanya Laksa Kuah Lemak Utara...
Hmmm...kenapa mesti ada utara...?
Kenapa bukan selatan ke..timur ke...barat ke..barat daya ke timur laut ke..tenggara ke..?
Hahahahaa..banyak songeh  kan...?
Haaa...mak aku kata sebab laksa ini ada banyak versi...
Kalau yang biasa kita jumpa jual kat pasar malam tu mak aku kata tu orang Panggil Laksa Asam..ada yang panggil Laksa Penang...
Tapi kalau yang Cina panggil Laksa Asam..kuahnya hampir sama dengan laksa Penang tapi bau dia lagi kuat...
Laksa Perlis mak aku kata kalau makan kat Kuala Perlis tu hampir sama je dengan laksa Penang tapi kuahnya tidak berapa pedas & ada yang dimakan bersama pulut panggang atau pulut udang..
Waaa mesti sedap kan sebab aku suka pulut udang macam yang pakcik selalu beli dulu-dulu..
Kalau kat Perak mak aku kata terkenal dengan Laksa Kuala & laksanya dibuat dari tepung gandum..
Kalau Kelantan pulak mak aku kata kuahnya lemak juga tapi warna putih sebab x gunakan cili..Mak aku kata macam kuah laksam tu...
Oooo Laksam aku tau sebab mak aku pernag buat & selalu juga beli..
Mak aku juga bagitau dia pernah tengok rancangan masakan yang ada tunjukkan salah satu laksa yang agak unik di sesetengah tempat di Trengganu iaitu laksa kuahnya lemak putih & tidak perlu dimasak..hanya  campur semua bahan kuah & terus boleh makan ngan laksa..
Ish...biar betik...xkan makan ikan mentah...sadis tu..!!!
Tapi mak aku kata ikan tu direbus la dulu...!!!
Oooo..huh,terkezut aku..!!!
Mak aku kata ..mak aku pun pernah makan laksa yang kuahnya tidak dimasak ni & rasanya sedap..
Hmmmm...xtau la aku kalau jumpa aku nak makan ke tak...hehehe
Kalau Johor plak ada Laksa yang lain sikit..sebab walaupun dipanggil laksa tapi menggunakan spagetti & kuahnya lagi pekat sebab ada campur isi ikan,ikan masin,isi udang & lain-lain lagi..
Kalau Laksa Sarawak plak memang aku ingat sebab masa gi Sarawak memang banyak gerai kat Food Court yang ada jual Laksa Sarawak yang kuahnya macam kari & dimakan dengan mihun...
Kalau Singapura plak mak aku kata ada Laksa Kari Nyonya  yang kuahnya ada udang & macam mee kari
Kalau Thailand plak ada Laksa Siam yang  kuahnya lemak juga tapi warnanya kekuningan
Waaaaa...banyak la plak mak aku jawab.....
Aku tanya sikit jew...!!!!
Mak aku itupun bukan semua info mak aku tau sepenuhnya..apa yang mak aku bagitau adalah apa yang pernah dimakan & pernah dibaca...
Bila aku tanya ..apa versi laksa yang mak aku pernah makan...
Mak aku kata semua dia dah pernah makan kecuali...Laksa Singapura !!!
Hahaha...tau dah...mak aku ni memang suka mencuba berbagai jenis makanan ..bukan takat laksa ..makanan lain yang pelek2 pun mak aku makan..tapi yang halal la...heee


Laksa adalah salah satu makanan peberet Achik & Pakchik..Rasanya tiap kali balik kampung mesti ada Achik masak laksa...
Tapi Achik selalu masak Laksa Asam atau Laksa Penang yang macam selalu ada jual kat pasar malam tu..
Mak aku plak suka masak Laksa macam kat atas ni sebab x payah letak belacan..hahaha

LAKSA KUAH LEMAK UTARA..mak aku..
1 paket Laksa- rendam & rebus hingga lembut & toskan - tapi mak aku buat 1/2 paket je sebab x ramai kan.....

Kuah Lemak Utara:
1/2 kg ikan selayang
1 bungkus (2 sudu besar) rempah kari ikan
1 biji kelapa parut- perah santan pekat agak-agak 3 cawan..x perlu banyak sangat sebab nanti akan guna banyak air masa blend ikan
5 asam keping
garam & sikit je gula
daun kesum /bunga kantan pun boleh
sikit minyak untuk tumis
5 bawang kecil-hiris
2 bawang putih-cincang

Ulaman:
1 ikat daun selom- xde stok
1 timun - potong bentuk batang mancis
1 Bawang besar-belah 2 & hiris nipis
cili padi- jika suka potong2
Limau nipis- belah2 & buang tengahnya
1 ikat daun pudina -lupa beli
1 potong nanas-dicincang

1.  Ikan yang dah direbus diambil isinya & blend bersama air secukupnya.Ketepikan.
2. Blend kepala & tulang2 ikan hingga halus & tapis untuk ambil airnya...Ulang tambah air & tapis sisa tulang.
3.Panaskan anggaran 1/2 cawan minyak & tumis bawang kecil & bawang putih hingga garing
4.Masukkan rempah kari yang dah dibancuh  dengan 1 cawan air.Biar hingga garing & naik minyak
5.Masukkan isi ikan yang dah blend & air tapisan tulang-tulang ikan.
6. Tambah garam,asam keping ,bunga kantan & biar hingga mendidih beberapa minit.
7.Tambah santan pekat & daun kesum & biar mendidih sekejap sebelum ditutup api...
8. Bila sentiasa dipanaskan kuah akan semakin pekat..Boleh saja tambah air untuk sesuaikan pekatnya..

Kuah ni agak banyak juga & memang x habis untuk aku ngan maka aku makan..Tapi mak aku kata memang buat lebih sebab esoknya kakak nak balik...nanti boleh makan..cuma perlu rebus laksa je..



No comments:

Post a Comment