Sunday 24 August 2014

MUSIM SOTO MADURA....

Rasanya dalam bulan ni dah 5,6 kali kot mak aku masak soto Madura....Setiap kali tu lah jugak aku makan dengan penuhhhhhhhhh selera..Sebabnya aku sukaaaaaaaa sangat Soto Madura ni..Tapi kalau mak aku masak tiap-tiap hari pun aku suka..

 Ni yang paling terbaru lah mak aku masak Soto Madura...Hari Rabu....Hari Rabu tu ada kokurikulum..Patutnya darjah 6 cikgu kata xyah gi koko sebab ada kelas tambahan.Tapi habis je kelas tambahan aku gi juga koko..hehehe
Soto Madura kali ni aku rasa macam  x berapa pekat sangat...Hmm bila tanya mak aku..mak aku kata sebab mak aku bubuh kuahnya banyak & santannya agak kurang..Tapi apapun seperiuk kuah tu habis juga kitorang makan...Abang la makan paling banyak...Memang aku nampak  abang makan bertambah-tambah..
Aku hanya  makan 2 mangkuk je...hehehe..Je lah sangat kalau 2 mangkuk tu...
Mak aku plak hanya makan semangkuk je untuk buka puasa...Hmmm..namak sejak lepas raya ni mak aku banyak puasa...Aku pun dah banyak kali nak puasa juga tapi mak aku x kejutkan aku untuk sahur...huhuuhuu...mak aku kata nanti lepas UPSR nanti puasa..

Abang vangga ooo sebab nasi impit tu abang yang rebus..hahahaha..vangga la tuuuu....Patutlah masa balik dari koko tu sampai je rumah bau nasi impit rebus..Abang siap dah kuarkan ayam bagai...waaaa...vangga la lagiii...boooo..hehehee..kalau abang tau aku booo dia sah lah dia akan kejar aku untuk tarik telinga..hahahaha

Mak aku selalu masak Soto Maduran ni guna ayam..Kadang2  isi aya...tulang ayam...kaki ayam pun jadik...Pernah juga beberapa kali mak aku buat guna kaki ayam je..Penuh periuk ngan kaki ayam...Pastu mak aku la makan kaki ayam tu..AKu makan la juga satu atau dua batang sebab kaki ayam mana ada dagingnya..Tapi mak aku kata sedap..
Untuk nampak n3 ni panjang sikit aku pun copy paste la resipi dari n3 yang lepas-lepas...heee



SOTO MADURA....mak aku
1 dozen kaki ayam - (1/2 ekor ayam)
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 ketul kunyit- mak aku kata serbuk pun...bole
1 bungkus rempah sup serbuk
1 btg serai
1 cawan santan pekat - mak aku kata santan pekat xde...so dia guna 1 kotak kecik  santan kotak
minyak masak
garam,gula
Nasi impit - rebus & sejukkan
Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis

isi ayam goreng
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka
**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..heee

1. Blend semua bawang2,halia,kunyit  bersama rempah sup...
2. Panas minyak & tumis semua bahan blend
3.Bila dh naik minyak..masuk kaki ayam.. kalau guna ayam ..masukkan isi ayam...Bila isi ayam dh masak angkat & goreng.pastu koyak2 isi ayam tu tabur atas soto...
4. Masuk 5 cawan air & serai..biar didih..
5. Masuk plak garam,gula &  1 cawan santan
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit & bahan lain

No comments:

Post a Comment