Bila dah asalnya orang kampung,biar berpuluh tahun di kotaraya...pastinya kampung halaman tetap menggamit.
Tak dapat balik kampung dapat makan lauk kampung pun dah terubat.
Ikan Lengat Goreng
Ulam Buah & Pucuk Mengkudu Rebus
Air Asam Picit
Lauk yang memecahkan selera anak tekak saya hingga tercium cium aroma dijari🤣
Makan air asam picit ni tu lah....melekat baunya hingga tercium cium macam kera pegang belacanðŸ¤ðŸ¤£
Air Asam Picit.
Cara buat air asam picit dan hidangan lengkap lauk kampung ni ada saya share videonya kat youtube channel saya ..Seroja Putih
👇👇👇👇👇👇
oooo...buah mengkudu tu boleh makan rupanya...x pahit ke kak?
ReplyDeleteBoleh SA..Kalau makan mentah rasa dia sedikit pedas dan pedar serta sikit pahit..Tapi kalau rebus tak pahit sangat
Deleteteringat dulu allahyarhamah MiL buat ulam daun mengkudu..terliur pulak rasa
ReplyDeleteKalau pernah makan akan rasa terliur kan...hihihi
Deletekalau spesis daun besar ni kurang pahit
kak buahnya tak bau ke?saya ingat dulu2 ya ampunnnnn tobat lahomm bau busuk yakmat,dulu heran la macammana mak2 kita boleh ratah selamba gitu je...ingat masa kecik kalau terpijak buah mengkudu waktu malam kt kg ingatkan ada hantu yg muncul..sebab hantu dikaitkan dgn bau busuk kan hahaha
ReplyDeleteHahahahaha....kalau buah yang masak lembik tu memang loya bau dia kan Afzan....
DeleteTapi ni yang saya makan ni buah yg masih keras...bila rebus baru lembut..Bau dia tu ada la sikit bau maung..tapi bila makan ngan air asam picir ok la boleh makanðŸ¤
Alhamdulillah. Hidup dalam dua suasana kampung dan bandar memang menyeronokkan.
ReplyDeleteBuah mengkudu tu belum pernah makan.
Cuba la cikgu...tapi untuk permulaan cuba buah yg dah rebus..kalau dah kental jiwa boleh cuba buah mentah yg dah masak lembikðŸ¤ðŸ¤£
DeleteNanti boleh try. Depan rumah tepi pagar ada pokok mengkudu. Ada buahnya juga. Dulu masak lemak pucuk mengkudu daru pokok ini juga, ikut resipi Mama Cella.
Deletekecur air liur
ReplyDeleteHeeeee...peminat ulam mesti terliurðŸ¤
DeleteApa rasa buah mengkudu tu MC?
ReplyDeletePucuknya Sy pernah makan, pahit² gitu tapi buat masak lemak sedap noh!
Buah tu pada say ok la rasa dia lebih kurang pucuk dia juga cuma bau maung dia lebih kuat
DeletePucuk dia kalau jenis daun besar ni boleh kata tak pahit la..rebus punasih warna hinau..Tapi kalau spesis hutan yang daun kecik...pahit dia lebih kuat dan bila rebus auto hitam
Pucuk mengkudu rebus tu.. masa nak makan pejam mata.. kunyah cepat2 pastu telan cepat2 hahahahah
ReplyDeleteHahaha....tapi kalau mengkudu daun besar ni in shaa Allah tak pahit
DeleteOk nanti try la yg besar.. baru lah tak pejam mata time kunyah hahahaa
DeletePucuk mengkudu REBUS memang orang UTARA SUKA makan buat ulam, pahit TETAP sedap, tambahan pahit itu ubat. Bagi orang kampung macam kat KEPALA BATAS PULAU PINANG NI , DEPA SUKA MAKAN SEKALI DENGAN PUCUK BETIK REBUS ... ALLAHU AKBAR SEDAP TAK TAU nak HABAQ baq hang..... Hang pa cuba REBUS dan try makan, TERBAIK ... ULAM MENGKUDU REBUS DAN PUCUK BETIK REBUS BERSAMA SAMBAL BELACAN DARI TANJUNG DAWAI ATAU LANGKAWI KEDAH ... SEDAP RASANYA ALLAHU AKBAR
ReplyDeleteWah..info menarik ni...Terima kaaih baca dan komen serta info juga pesanan yang baik
DeleteLisanku sentiasa ALLAHU AKBAR
ReplyDeleteBagi cek di TAMAN BERTAM INDAH KEPALA BATAS PULAU PINANG NI, ULAM ULAMAN ITULAH PETUA AWET MUDA ORANG DULU-DULU, ORANG MUDA LA NI MANA NAK MAKAN ULAM SANGAT, NAMA POKOK PUN DEPA TAK KENAI .... TETAPI APA APA PUN SOLAT DON'T MISS ... HIDUP SETIAP HARI TANPA SEMBAHYANG UMPAMA HIDUP BANGKAI TAK ADA NYAWA ALLAH ALLAHU AKBAR
ReplyDeleteSOLAT FIRST ALLAHU AKBAR
ReplyDelete