Tuesday 30 July 2024

ASAM PEDAS TETEL vs SUP DAGING + LOBAK PUTIH

 

Hari ni masak Asam Pedas Tetel..

Tetel beli kat Pasar Tani hari Sabtu baru ni...Rasa teringin nak makan tetel..Beli 1 kg tetel & 1 kg daging segar...

Dah rebus tetel tu sejak hari Sabtu.Pastu frozenkan.Pagi tadi sebelum subuh masak asam pedas tetel ni ..


Untuk  mummy yang berpantang,kita masakkan Sup Daging + Lobak Putih..



Yang tak pantang ni nak lauk pedas dan berlemak..maka kita berasam pedas tetel...Terliur tapi tak bawa bekal tadi..Lagipun dah oder Laksa Lemak Kelantan kat tempat kerja...

Tak sabar balik nanti nak makan asam pedas tetel.Pasti bertambah sedap makan  selepas beberapa jam dimasak...hihihi

ASAM PEDAS  TETEL

1 kg daging tetel- rebus
1 sudu teh penuh pes asam jawa Adabi
1 sudu garam
1 sudu teh penuh gula melaka
5 tangkai daun kesum
1/2 cawan minyak

Bahan Blend;
30 cili kering
1 bawang besar
3 bawang putih
1 batang serai
3 hiris lengkuas
3 hiris halia

1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak. 

2. Masukkan daging tetel rebus bersama air rebusan dan biar hingga daging empuk. 

3. Bila daging lembut barulah tambah air asam jawa (1 sudu teh pes asam jawa + 1cawan air). Adjust ikut kepekatan kuah

4.Tambah garam, gula, daun limau purut & daun kesum

5. Perlahankan api & masak dengan api perlahan supaya naik minyak & kuah cantik

6.Sesuaikan rasa.


Saya ada muatkan video pendek  Asam Pedas Tetel di saluran youtube..Boleh tonton di :

https://youtube.com/shorts/fAKzgyzJ-Fg?si=evSrX6mDaMFHvtLs


Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya

SEROJA PUTIH

SEMOGA BERMANFAAT..


Sudi-sudikan untuk

+Like

+Comment

+Share

+ Subscribe

TERIMA KASIH๐Ÿ’•

16 comments:

  1. aah ek..macam dah lama je suami ammi tak masak asam pedas kat rumah ni. mementanglah tinggal kami bertiga je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah ..dah jadi pengantin baru la Ammi...hihihi

      Delete
  2. Sedapnya asam pedas tetel tu. ratah je sedap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...Ratah2 baru feel...
      Pastu buat lempeng...huh

      Delete
  3. sedapnya asam pedas..ooo sup daging letak lobak putih...menarik ni...boleh buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya SA...
      lobak putih sedap masuk dalam sup..
      Kadang saya rebus macam ubi kayu...buat ulam cicah sambal belacan

      Delete
  4. Replies
    1. Hahahha....tok mummy dah takdan dan hup date blog dah...baru sorang cucu tu๐Ÿคฃ

      Delete
  5. fuhhh sedapnya asam pedas daging tetel & sup!

    ReplyDelete
  6. Lama tak beli tetel, nak pi cari jugaklah weekend ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus cari PH....
      Nikmat bila kena lemak yang kuning tu....bila masak dia cekang dan bila kunyah cair dimulut...๐Ÿ˜

      Delete
  7. wahhhh sedapnya, sup daging tu tak pernah dana tambah lobak putih nampak menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Dana...sedap lobak putih dicampur dalam sup .
      Lagipun sebab ada ibu berpantang kan๐Ÿคญ

      Delete
  8. Tetelan daging nih memang sedap ๐Ÿ˜๐Ÿ˜. Lemak2 dia macam melting kan kalo masih panas . Dibuat sup dah paling best ❤️๐Ÿ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar tu FD...
      tetelan lemaknya sedap cair dimulut...tapi kolestrolnya jangan difikirin..kan..๐Ÿคญ

      Delete