Thursday 8 August 2024

KARI AYAM GORENG

 

Dua hari lepas masak Kari Ayam Goreng...

Sengaja goreng dulu ayam sebab nakkan isi ayam yang pejal dan tidak benyek bila dimasak berkuah.

Kadang tekak ni memang mengada..hihihi

Ada masa ok ja makan kari ayam tak goreng...Tapi ada ketika nak ayam tu digoreng dulu...


Kuah pekat melekat pada jari...
Puas makan..


Malam,kukus pula mantao cicah lagi kari ayam....sebab rasa sedap kat tekak...

Cubalah...kot kena dengan tekak..

Saya copy paste resipi dari old post 2021

KARI AYAM GORENG
½ ekor ayam
2 biji kentang
4 sudu rempah kari ayam
½ kotak santan Kara( + air jadikan 3 cawan)
minyak,garam,gula

Bahan Tumis:
-½ bawang besar
3 bawang putih
1 ketul halia
sikit rempah 3 sekawan
( kalau taknak guna pun ok saja)

1. Garam kunyitkan ayam.Ayam dah goreng hingga garing Ketepikan.

2. Pastu goreng kentang yang dah digaram kunyit..

3. Tanpa mengeluarkan semua tu dari kuali,saya campakkan 2 sudu pes  bawang merah + bawang putih serta beberap hiris halia.Kacau rata.

4.Pastu saya tuangkan sepaket kecil rempah kari ikan & sepaket kecil rempah kari daging.Tambahkan secawan air.Masak hingga naik minyak.

5. Tambah tiga cawan air,garam & masak hingga mendidih & nampak ayam serta kentang lembut.

6. Masukkan santan kotak anggaran ¼ kotak sahaja.Bila mendidih perlahankan api & masak hingga naik minyak.Sesuaikan rasa


Boleh tonton video pendek Ayam Goreng Masak Kari ni di youtube channel saya 

https://youtube.com/shorts/uKxNKYz2m-o?si=rb6OeCXcZFw74opU


Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya

SEROJA PUTIH

SEMOGA BERMANFAAT..


Sudi-sudikan untuk

+Like

+Comment

+Share

+ Subscribe

TERIMA KASIH💕

21 comments:

  1. Menggoda sungguh rupa kari ayam mamaCella 😋

    Belum pernah buat guna ayam goreng gini, biasanya lepas tumis bahan tumisan tu terus saya masukkan ayam bagi tumis sekejap. Eh…banyak pulak perkataan tumis 🤣

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kaei ayam, SA x pernah goreng ayam buat kari..tapi boleh jer cuba nanti, raikan kelainan kan..tp sekarang tekak ni nak makan kari ayam kampung la...

    ReplyDelete
  3. uishh melekat bau dia tu kak

    ReplyDelete
  4. Emak saya suka masakan kari ayam goreng dulu.

    ReplyDelete
  5. sedapnya mantou cicah kari pekat kawww kawwww

    ReplyDelete
  6. lamanya tak singgah sini..apa kabar kak?tahniah dah dapat cucu,dah jadi tok ummi..rindunya nak baca cerita akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...terima kasih Afzan..
      Kak oun makin bz jarang dah update blog

      Delete
  7. Cicah roti jala pun sedap ni, Tok Mummy.

    ReplyDelete
  8. Pekat sedap Kari ni. Cicah roti canai frozen, roti jala, roti biasa semua sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...cicah roti jalan @ roti canai frozen pun sedao

      Delete
    2. Setuju....rapi malas dah nak menjala sekarang ni...hihihi

      Delete
  9. betul-betul pekat tu kak...surrrr je

    ReplyDelete