Thursday, 17 October 2019

CUCUR BILIS BULAT-BULAT vs CUCUR BILIS PANJANG-PANJANG

1 paper dah lepas..
Gap lama untuk next paper
5 Nov nanti baru ada paper lagi..
Makan tetap makan..
Hahahaha....


Mak aku masak Cucur Bilis
Ada 2 versi


Versi Bulat-bulat &
Versi panjang-panjang
Resipi c&p jer dari old post

BEBOLA HULALA.. 
2cawan tepung
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1/2 cwn ikan bilis
1 bawang besar
½ batang lobak merah- racik panjang-panjang
sikit daun sup cincang
Air panas secukupnya
minyak untuk goreng
sos cili
1. Tepung + garam+ gula+ daun sup cincanglobak merah. Ikan bilis & bawang tumbuk kasar.Campur je semuanya dalam bekas.
2. Gaul je semua sampai bercampur macam ni..Semua warna hijau daun sup & ikan bilis dah x nampak..
3. Pastu tuang sikit demi sikit air panas yang baru mendidih.Tuang agak-agak  1/2 cwn dulu..pastu gaul ngan sudu..Tambah lagi sikit-sikit air panas sampai agak-agak boleh bentuk.
4.  Mak aku cakap tepung tu teksturnya agak-agak macam playdough @ tanah liat la...bukan lembik macam cekodok..Warna hijau daun sup dah nampak kan...
5. Basuh tangan & jangan lap pulak tangan tu..Dengan tangan yang basah bentukkan bulat-bulat besar fish ball...tangan kiri tu sarung la plastik ye...Buat sampai semuanya habis..Kalau nak buat versi panjang, gentel la macam keropok lekor mini. 
6. Mesti kena buat bulat2 ni sampai habis baru goreng.Kalau sambil nak buat bulat sambil goreng nanti gerenti x sempat punyer sebab bebola ni cepat garing..haaaa,tu pesan mak aku..
7. Goreng dalam minyak yang banyak dan minyak yang panas hingga garing.Yang nampak gelap-gelap tu ikan bilis dan bawang yang garing..yang hijau tu tentula daun sup..Alas pinggan dengan kitchen towel untuk serap minyak..
Masa goreng,memang bau dia satu rumah la...Hmmmm...lapar la..

 8. Boleh la hidang dalam pinggan..Tapi untuk aku mak aku buat special..Mak aku cucuk ngan lidi sate....

9. Jadi la macam sate ikan yang selalu beli depan sekolah tu..tapi lagi sedap tau..!!!

10. Nak kasi nampak mnyelerakan,mak aku kata make-up la sikit dengan sos cili manis..@ Thai Chilly Sauce. 


Bahan isi
Kalau letak udang mesti lagi sedap


Ikan bilis.. Rendam supaya lembut senang nak tumbuk or blend


Dah gaul semua bahan & tuang air panas mendidih

Versi panjang-panjang


Ni hasil versi panjang-panjang


Gentel bulat-bulat


Versi bulat-bulat


Dua-dua versi


Cicah Thai Chilly Sauce
Crispy kulit dia
Lembut isi dia
Bertahun dulu dah pernah post cucur bilis ni yang versi ni. Tapi masa tu nama dia BEBOLA HULALA ...kat sini

Ok to be continued

10 comments:

  1. dahla tengah hujan kat sini .. dapat pulak cucur ni kan best .. meh post ke sini sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyer sis KT dapat travel selalu...
      Ush.. Nanti dah kerja, kiter pun nak travel jugak lah... Seronokkkkk

      Delete
  2. Yumm.mak but air asam cili merah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Rasanya sedap cuma tak boleh replicate arwah mak buat. Sedap... Air asam cili merah sedap...

      Delete
  3. Replies
    1. Dah buka..
      TQ note & noted
      In sha Allah kiter akan cuba yanv terbaik.. 😘

      Delete
  4. Replies
    1. Boleh.... Kiter suka versi keropok lekor tu.. Sebang nak cicah sosπŸ˜…

      Delete