Gap lama untuk next paper
5 Nov nanti baru ada paper lagi..
Makan tetap makan..
Hahahaha....
Mak aku masak Cucur Bilis
Ada 2 versi
Versi Bulat-bulat &
Versi panjang-panjang
Resipi c&p jer dari old post
BEBOLA HULALA..
2cawan tepung
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1/2 cwn ikan bilis
1 bawang besar
½ batang lobak merah- racik panjang-panjang
sikit daun sup cincang
Air panas secukupnya
minyak untuk goreng
sos cili
1. Tepung + garam+ gula+ daun sup cincanglobak merah. Ikan
bilis & bawang tumbuk kasar.Campur je semuanya dalam bekas.
2. Gaul je semua sampai bercampur macam ni..Semua warna
hijau daun sup & ikan bilis dah x nampak..
3. Pastu tuang sikit demi sikit air panas yang baru
mendidih.Tuang agak-agak 1/2 cwn
dulu..pastu gaul ngan sudu..Tambah lagi sikit-sikit air panas sampai agak-agak
boleh bentuk.
4. Mak aku cakap
tepung tu teksturnya agak-agak macam playdough @ tanah liat la...bukan lembik
macam cekodok..Warna hijau daun sup dah nampak kan...
5. Basuh tangan & jangan lap pulak tangan tu..Dengan
tangan yang basah bentukkan bulat-bulat besar fish ball...tangan kiri tu sarung
la plastik ye...Buat sampai semuanya habis..Kalau nak buat versi panjang, gentel la macam keropok lekor mini.
6. Mesti kena buat bulat2 ni sampai habis baru goreng.Kalau
sambil nak buat bulat sambil goreng nanti gerenti x sempat punyer sebab bebola
ni cepat garing..haaaa,tu pesan mak aku..
7. Goreng dalam minyak yang banyak dan minyak yang panas
hingga garing.Yang nampak gelap-gelap tu ikan bilis dan bawang yang
garing..yang hijau tu tentula daun sup..Alas pinggan dengan kitchen towel untuk
serap minyak..
Masa goreng,memang bau dia satu rumah la...Hmmmm...lapar
la..
8. Boleh la hidang
dalam pinggan..Tapi untuk aku mak aku buat special..Mak aku cucuk ngan lidi
sate....
9. Jadi la macam sate ikan yang selalu beli depan sekolah
tu..tapi lagi sedap tau..!!!
10. Nak kasi nampak mnyelerakan,mak aku kata make-up la
sikit dengan sos cili manis..@ Thai Chilly Sauce.
Kalau letak udang mesti lagi sedap
Ikan bilis.. Rendam supaya lembut senang nak tumbuk or blend
Dah gaul semua bahan & tuang air panas mendidih
Versi panjang-panjang
Ni hasil versi panjang-panjang
Gentel bulat-bulat
Versi bulat-bulat
Dua-dua versi
Cicah Thai Chilly Sauce
Crispy kulit dia
Lembut isi dia
Bertahun dulu dah pernah post cucur bilis ni yang versi ni. Tapi masa tu nama dia BEBOLA HULALA ...kat sini
Ok to be continued
dahla tengah hujan kat sini .. dapat pulak cucur ni kan best .. meh post ke sini sikit
ReplyDeleteBestnyer sis KT dapat travel selalu...
DeleteUsh.. Nanti dah kerja, kiter pun nak travel jugak lah... Seronokkkkk
Yumm.mak but air asam cili merah tak?
ReplyDeleteCamaner tahuπ
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteRasanya sedap cuma tak boleh replicate arwah mak buat. Sedap... Air asam cili merah sedap...
DeleteCik check email..
ReplyDeleteDah buka..
DeleteTQ note & noted
In sha Allah kiter akan cuba yanv terbaik.. π
mohon share resepi nyer ;)
ReplyDeleteBoleh.... Kiter suka versi keropok lekor tu.. Sebang nak cicah sosπ
Delete