Wednesday, 6 April 2016

KASTAD TELUR ..


 Kastad Telur....
Mak aku dah selalu juga buat ...untuk sarapan atau makan malam...
Cuma yang ni mak aku buat memang tengah malam do...!!!
Tengoklah timer tu ..
Pukul 11.23 malam...


Sebabnya time tu aku tengah buat homework....
Dah siap homework tetiba laparnyer perut aku...
Nak makan roti ,,,temgok dah expired..
Nak makan maggi mee...mmm malas nak buat...
Akhirnya aku pujuklah mak aku buat telur 1/2 masak..
Mak aku kata leceh & x sesuai nk mkan tengah malam ni...
Akhirnya mak aku pilih telur jugakkkk
Tapi mak aku buat Kastad Telur...

Sedapppppp.....
Slrupppp....smoot jerk
Macam taufu fa pun ada..tapi bukan manis yer..
Tapi versi masin-masin sikit & pedas....
Makan ngan kicap cair & lada hitam serbuk

Mak aku kata resipi ni mak aku cedok dari Rancangan masakan  "Simple Food Made Korean" chanel 703
Mmmm..
Mak aku pernah la masak beberapa jenis masakan Korea yang simple macam Nasi Goreng Kimci....Sup Kimci...

Mmm..kalau kakak aku ...time balik KL klu kuar ngan kawan-kawan dia selalu gi makan kat "Dubu-Dubu"
Hee..selalunya kakak akan beli juga tapau untuk aku...
Yang selalu kakak beli apa nama ntah...kakak kata  rice cake ...aku pun tak tau nama..
Yang macam kuey teow yong taufu tu..dalam sos merah yang pedang giler..
Aku suka..kakak suka..
Mak aku kata x lalu nak makan..hahaha

KASTAD TELUR- 1 mangkuk
1 biji telur ayam
1 cawan air
sikit garam
sikit lada hitam
kicap cair
daun sup & daun bawang
1 kor udang -belah 2(jika ada)

1. Pecahkan telur & kacau.
2. Campur air,garam & sikit lada sulah.
3. Tuang dalam mangkuk tahan panas
4. Kukus selama 10 minit.
5. Angkat & tabur daun sup + daun bawang .
6. Tuang skit kicap cair & lada hitam serbuk


* Jika guna udang ...kukus dulu selama 5 minit baru  letakkan udang atasnya supaya udang x tenggelam.tambah masa mengukus hingga udang masak

* Jangan kukus terlalu lama...
  Jika kukus lama telur akan berongga ...tidak berkrim & airnya akan terpisah dari telur.

 

No comments:

Post a Comment