Sunday, 28 September 2025

BELIMBING BULUH MASAK SAMBAL CILI PADI DENGAN SARDIN

 Baru ni ..rakan sekerja saya ASP( Zura) esok pagi beliau akan bawakan saya buah belimbing buluh hasil panenan di belakang rumahnya...kilang air liur saya jadi productive🤣

Ni sambil menulis pun telan ayaq lioq baq hang...🤭



Zura bawakan saya lebih kurang ½ kg buah belimbing buluh...Suka betul saya dengan buah belimbing buluh ni...

Padahal dulu-dulu kalau mak masak pindang ikan letak belimbing buluh ni atau buat sambal velimbing buluh....mmmm memang tak pandang...

Mungkin sebab mak masak ikut selera mak & Achik.Depa suka masak belimbing tu sekejap sahaja supaya bila makan masih rasa kerangupan belimbing buluh tu..

Tekak saya pula sebaliknya.Saya suka masak belimbing ni lama-lama hingga jadi lutsinar  & biar beberapa ketika...lagi baik masak beberapa jam sebelum makan supaya belimbing menyerap rasa kuah atau sambal...

 

Masak dengan sardin jer....Tapi bikin makan menambah..Anak-anak makan kuah sambal sahaja bersama telur dadar garing...Saya pula mengutip belimbing sebiji demi sebiji...sudahnya..macam biasa..ikan tu esoknya jadi nasi goreng🤣


Saya juga abadikan dalam youtube channel saya iaitu 

SEROJA PUTIH



Untuk video  " SAMBAL BELIMBING BULUH CILI PADI DENGAN SARDIN   " ni  boleh klick :
👇👇👇👇

https://youtube.com/shorts/oWwhvyU15R0?si=9XUSeaP4dpm07x95




2 comments:

  1. Sedapnya ya ampun! Terasa-rasa ikut makan sama.
    Kelmarin saya masak sardin tapi dengan sambal tuhau. Itu pun gabis licin tak tinggal minyak. Oh, sardin kenapalah engkau sedap sangat!

    ReplyDelete
  2. Ya rabbi...lama x muncul tetiba akak buat kami terliur..SA hari ni nak masak gulai sardin campur belimbing buloh ni...dapnyaa

    ReplyDelete