Thursday, 27 February 2025

NASI KUNING ALA SABAH

Assalamualaikum ..

Hanya berbaki beberapa hari lagi Ramadhan akan bertamu..Semoga kita semua dipertemukan dengan Ramadhan & Ramadhan kali ini kita lebih baik daripada Ramadhan sebelumnya..


Hari Ahad baru ni saya masak Nasi Kuning Ala Sabah untuk sarapan merangkap makan tengahari juga 
Lately ni ada sedikit kerajinan.Sabtu masak Gulai Daging Umbut Pisang.Ahad masak Nasi Kuning Ala Sabah...
Untuk Ramadhan kali ini pun saya dah berkira-kira nak merajinkan diri bagai Ramadhan-Ramadhan zaman anak anak masih sekolah dulu.Nak masak nasi dengan lauk pauk serta kuih muih nostalgia untuk memeriahkan puasa bagai dulu-dulu..Harapnya berangan itu tidak sekadar angan angan semata🤭


Nasi Kuning Sabah...pasti lah senonim dengan Sambal Ikan...Biasanya ikan putih atau ikan tuna menjadi regu Nasi Kuning Sabah kan...
Tapi saya hanya guna ikan Tongkol Putih sahaja kerana tak jumpa ikan tuna yang besar dan sedap macam kat Tawau.Bak kata mak saya..
"Ikan Tuna kat Sabah besar-besar bas!"🤣🤣..
Dua kali ke Pasar Tanjung Tawau.. tengok isi ikan tuna yang dilapah bagai melapah daging kambing/lembu layaknya.Teruja sungguh kami yang tak pernah melihat susana begitu!

Selain ikan tuna yang "sebesar bas" tu.. saya juga telah jatuh cinta dengan beberapa jenis  makanan Sabah yang pada tekak saya sangat serasi sekali.Antaranya Nasi Kuning Sabal Ikan. Pertama kali menikmati 
SARAPAN NASI KUNING @ RESTIRAN MAK HAJAH kat Tawau membuatkan saya masih teringat-ingat hingga sekarang.Walaupun ada juga makan Nasi Kuning kat restoran lain yang terkenal kat Tawau tu, namun selera tertambat pada Nasi Kuning Mak Hajah.Keharuman dan keenakan nasi kuningnya berbaur haruman daun pisang serta keseimbangan rasa sambal ikan tunanya sukar dilupakan.Mungkin selera setiap orang tidak sama namun nasi kuning di situ sesuai dengan tekak saya.
Kalau dekat,maunya tiap minggu sarapan kat situ🤣
Ni pun Adah dah memanggil-manggil ajak datang Tawau puasa nanti.Katanya bulan puasa tiket agak murah.Katanya kalau sahur di KL & dapat la berbuka awal di Tawau 🤭
Tapi mana boleh...weekday kerja...Weekend nak buat biskut raya la kan...time ni la nak cari side i come buat tampung duit petrol..tol & perbelanjaan lepas raya nanti..Kita bukan ada side income lain selain gaji sebulan sekali.Walaupun  raya  biasanya menuntut perbelanjaan berganda dari bulan lain...gaji kita tak berganda kan..🤭
Dengan sikit-sikit buat biskut raya time weekend la nak tampung perbelanjaan lepas raya.Tapi Allah sentiasa mencurahkan rezeki yangelimpah untuk kita semua kan...Alhamdulillah....

Ok...stop bab cerita ..Kalau ada award untuk bercerita,mungkin saya boleh  dijadikan calon kan..🤣🤣🤣..Lagi-lagi cerita nostalgia & bab makan.
Tapi kalau sekadar cerita kosong  boleh la..


Nasi Kuning Ala Sabah..
Sebab masak nasi kuning versi Sabah tapi masaknya di Malaya..
Kalau tengok Nasi Kuning Sabah..pastilah hati auto teringat kakanda SALAMI nun di Lahad Datu kerana banyak mengenali makanan Sabah melalui infonya💕

Tips masak Nasi Kuning & Sambal Ikan ni juga hasi perkongsian info dari Herlina iaitu rakan sekerja dari Tawau.Katanya nak masak nasi kuning letak sikit pulut supaya nasi kuning lebih sedap.Katanya letak sikit saja lebih kurang segenggam untuk sekilo beras.Kalau nak masak sambal ikan untuk nasi kuning pula katanya jangan lupa masukkan kulit kayu manis.barulah jadi sambal nasi kuming katanya.Saya cuba ikut tips yang dikongsikan..
Hasilnya... Alhamdulillah...

NASI KUNING
3 cawan beras( saya guna basmathi)
¼ cawan pulut
3 cawan santan( agak cair)
1 helai pandan
1 hiris halia
Garam,gula & serbuk kunyit
**Campur semua & tanak dalam rice cooker macam tanak nasi biasa hingga masak

SAMBAL IKAN TUNA/TONGKOL
8 keping ikan tongkol/tuna
(saya rebus bersama garam & asam keping macam ikan lengat)
1 batang kulit kayu manis
¼ sudu teh pes asam jawa + ½ cawan air
Minyak,garam,gula

Bahan Blend:
30 cili kering 
+- 1 cawan cili kisar)
1 bawang besar
5 bawang putih


1. Goreng ikan lengat hingga garing.Angkat

2. Dalam minyak bekas goreng ikan tu,tumis  bahan blen hingga naik minyak + kulit kayu manis,asam,garam & gula.

3. Masukkan ikan goreng & sesuaikan rasa

*Untuk lebih feel..bungkus nasi dan lauk dengan menggunakan daun pisang.

Alhamdulillah....

Seperti biasa..videonya saya upload kat :

👇👇👇👇👇




Untuk vide-video lainnya boleh juga ada sya muatkan kat youtube channel SEROJA PUTIH


No comments:

Post a Comment