Wednesday 29 July 2020

BISKUT GERMAN BY KAKAK(PKPP COVID 19)


Kakak buat Biskut German untuk Raya Haji
Nak bawa balik kampung
Juga untuk makan sendiri
Kakak buat 2 jenis biskut
Cookies & Biskut German ni...

 Kakak gigih buat Biskut German
1 rumah bau harum macam bau butter cookies..
Sedap...
Esok pagi-pagi sebelum subuh nak gerak

1 balang untuk Achik
1 balang untuk hidangan pagi raya
1 balang untuk abang sebab abang x ikut balik..
Abang x dapat cuti..
1 balang lagi untuk makan sambil kemas-kemas beg balik kampung
Aku suka Biskut German sebab melting in my mouth...
Biasa tengok kat IG dorang buat colourfull
Tapi aku dah pesan kakak buat plain macam mak aku buat BISKUT JERMAN...kat sini
Aku x suka colourfull sebab dah macam kuih raya ca ya nun alif
Aku suka plain


BISKUT GETMAN BY KAKAK
2 ketul butter
2 pack potato strach (250gm x 2pack)
2 cawan tepung gandum
1½ cawan gula icing
2 sudu teh esen vanila

1. Wisk & mix butter & gula icing
2. Tambah esen vanila
3. Tambah tepung gandum & tepung kentang & uli rata menjadi sebuku dough
4. Bulat2kan sebesar fishball & susun dalam tray
5.Tekan setiap bebola dengan garfu supaya leper & bercorak
6. Panaskan oven 180°  selama 10 minit.
7. Bakar biskut selama 20 minit
8. Sejukkan sebelum simpan

No comments:

Post a Comment