Thursday 2 July 2020

TEMPOYAK PETAI PUCUK UBI (PKPP-COVID 19)

Sebab banyak pucuk ubi kat kebun ulam nenek
Mak aku petik banyak pucuk ubi
Mak aku cakap nak masak ngam tempoyak.

Tempoyak Petai Pucuk Ubi
Mak aku masak kat rumah baru

Sekuali mak aku masak
Mak aku cakap guna 10 papan petai
Daun-daun tu mak aku cakap bukan jer pucuk ubi
Tapi macam-macam daun
Semua petik kat kebun ulam nenek

TEMPOYAK PETAI PUCUK UBI
2 cekak pucuk ubi
10 papan petaig ambil isi
2 pelepah pucuk kedondong
2 helai daun kunyit
2 helai daun cekur
1 cekak pegaga
1 cekak kaduk
1cekak daun mengkudu
5 batang serai-hiria nipis
1 asam keping
1 cawan tempotak segar(manis)
2 kotak santan
1 sudu garam

Bahan Tumbuk/Blend
1 cawan cili padi
1 ketul kunyit
1 genggam ikan bilis
1 Bawang besar

1. Pucuk ubi dhiris halus & rebus & buang airnya.
2.Semua daun ulam lain dihiris halus termasuk serai
3.Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali bersama tempoyak, 1 kotak santan +1 cawan air, garam & asam keping
4. Masak hingga mendidih & tambah pucuk ubi & semua ulam lain termasuk serai
5. Bila semua sayur telah lembut, masukkan petai & 1 kotak lagi santan tanpa campur air
6. Kacau sentiasa beberapa minit & sesuaikan rasanya

 Mak aku masak ni hari Ahad
Kat kedah Ahad is hari kerja
Achik pakcik semua gi kerja
Mak aku cakap nak hantar kat rumah acik sikit lauk ni
Sebab kakak pun ada kat umah achik
Mak aku kata kena isi 2 bekas

 I mangkuk untuk kakak lu ch dulu ngan Haikal

Dalam bekas container tu untuk achik ngan pakcik makan balik kerja nanti

2 comments: