Saturday 14 April 2018

AIR SODA BANDUNG

Air Soda Bandung...
Bandung Indonesia ker..?
Haaa...mak aku cakap ini bukan bandung Indonesia
Sebab kalau Mee Bandung xde pun kat Bandung
Mak aku cakap kalau tengok Kamus Dewan  .
Bandung masudnya dua serangkai....
Eh, betul ker mak aku ni...?
Jap nk buka KAMUS DEWAN online....

Mmmmm....betul la...
Haaa...kalau dengan mak aku..
Aku akan kalah sebab mak aku memang jenis suka cari info...exspecially about food...



 So....Air Bandung tu sebenarnya gandingan Air Sirap dan Susu...
Air Soda Bandung...gandingan Air Soda Bersirap dan Susu
Mee Bandung plak sebab mee digandingkan dengan kuah
Haaaa....jangan x tahu lak...
Rumah Semi D....
Dalam Bahasa Melayu sepatutnya disebut RUMAH SEBANDUNG...
Ini betul- betul tau...bukan cobaan...!!


Ok citer Air Soda Bandung ni
Hanya mak aku jer yang suka
Aku..?
Aku hanya suka SIRAP BANDUNG
Kalau Soda Bandung aku x suka.
Aku pernah cuba minum Soda Bandung mak aku  buat masa bulan Puasa untuk iftar...
Sudahnya aku muntah lepas buka puasa
Sejak tu aku xnak dan x suka Soda Bandung..
Kalau minum Air Soda plain xper plak..
So...selalunya kalau mak aku buat Soda Bandung...
Hanya mak aku minum..
Aku minum Ais Krim Soda yg plain jer...


 Mak aku cakap buat Air Soda Bandung ni
Sebab pic background tu Air Soda Bansung tu.
Hahahaha....betul lah iklan mampu mempengaruhi manusia
Hahaha...minggu lepas aku ngan Umi & beberaoa orang lagi kawan buat shooting iklan..
Alaaa ..bukan iklan kat TV pun..
Iklan untuk event sekolah jer...
Heeee...



Mak aku cakap nak buat Air Soda Bandung ni
Kadang x cantik sebab dia jadi x sebati..
Tapi hari ni mak aku cakap Air Soda Bandung ni cantik sebati x berkeladak...
Haaa...camaner boleh jad cantik x berkeladak../
Ok....
Ni resipi mak aku....


AIR SODA BANDUNG ...untuk segelas
1/4  gelas air soda - ais krim soda
1/2 gelas ice cube
1/4 sudu teh sirap merah rose
2 sudu susu pekat
2 sudu susu cair
secubit garam

1. Masukkan ice cream soda ke dalam gelas + sirap rose merah dan kacau rata
2. Tambah ice cube dan kacau biar sejuk.
3. Tambah garam dan susu cair setelah air soda jadi sejuk.
4. Tambah susu pekat dan sesuaikan rasanya..
** step no 3 tu penting ..




Mak aku cakap sedap....


4 comments:

  1. belah selatan kalau kerja kawen selalu nasi biryani dengan air sirap bandung. nasi minyak dengan sirap bandung..

    lepas tu selepas 2,3 jam... mengagau cari air sejuk kosong.. lepas tu suma sakit tekak... manis sangat kot.. hahaha

    ReplyDelete
  2. Haaaa....kalau kitet makan kenduri tu...kena bawa air mineral siap2 la....sebab kiter x suka soda Bandung...Tapi Sirap Bandung yang xde sida kiter suka

    ReplyDelete
  3. Apa fungsi garam dlm air tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak timbulkan rasa lemak susu..
      Macam masak bubur juga kalau hanya letak gula kurang rasa lemak. Bila tambah sikit garam lebih rasa lemak..

      Delete