Pagi tadi lepas punch card,nampak ada cucur udang kat meja pantry..Masih suam-suam panas...Rupanya Mustaqim yang bawa.Mustaqim ni student OUM sedang intern selama 3 bulan kat tempat kerja kami.Pertengahan bulan nanti selesai la internyaDah beberapa kali Mustaqim taja sarapan mee goreng Ada sekali tu dia bawa lauk ayam masak kicap untuk lunch.Tapi sampai pukul 10 pi jenguk nak makan nasi semua dah yilek.Ni dia bawa pula cucur udang...Masyaa Allah sedap betul.Setiap cucur ada sekor udang siap kupas kulit..Saya sempat makan 4 pcs cucur uadang sebesar cekodok bilis tu.Ikut hati nak je makan banyak tapi adabnya kena la ingat orang belakang kan....
Dwk asyik terkenang kesedapan coq udang Mustaqim bawa...balik kerja singgah Hero,beli bahan nak buat coq udang.Sampai rumah,tak buka tudang lagi terus capai apron.Biasa tak pakai apron pun kalau masak.Kecuqli kalau tengah pakai baju kerja atau pakai baju yang disayabgi baru pakai apron sebab risau kena minyak,bau bawang bagai...hihihu
Jarang buat cucur udang cukup bahan.Kadang ada kucai,takda taugeh...ada taugeh udang pulak takda.Tapi hari ni cukup semua bahan..Kucai,taugeh,bawang holland,isi udang siap kupas kulit.Tepung pulak hanya tinggal tepung cap rose..Tepung cap rose tu sesuai buat biskut atau campuran dengan tepung lain.Kalau buat lempeng pun kena bancuh pekar sikit kalau guna tepung cap rose.Nasib baik selongkar punya selongkar jumpa tepung Faiza ada la dalam 300gm..Ok sangat la tu untuk nak makan dua beranak ja...
Selesai bancuh tepung baru kelam kabut solat..hihihi
Sempatlah adunan coq udang berehat untuk mengembangkan biji biji tepungnya kerana saya tak gunkan yis pun.Saya lebih suka cucur udang yang tidak menggunakan yis atau soda kuih.Biarpun tidak segebu coq udang beryis tapi teksturnya tetap berongga jika diperap beberapa ketika







No comments:
Post a Comment