Wednesday, 24 December 2025

PULUT NANGKA

Pernah makan Pulut Nangka?

PastPasti lah ada yang pernah kan ..Kalau pun tak pernah makan mungkin pernah tengok terutama yang biasa ke Thailand..


Weekend semalam sempat juga buat Pulut Nangka ni..
Bukan lah rajin sangat pun tapi sebab terlanjur pagi tu ada masak pulut lemak..
Pulut lemak mean pulut kukus yang digaul santan + sikit garam.Macam pulut kuning la rapi versi putih tak letak kunyit..Ok lebih tepat macam pulit untuk pulut inti tu..
Asalnya saya buat pulut lemak nak makan dengan sambal tapi alhirnya saya makan sama telur dadar.Ada cerita yang sudah saya karang tentang pulut lemak telur dadar tu tapi saya belum post kerana berbelah bagi nak post ke tidak.Ini kerana ada cerita berkaitan kepercayaan tahyul yang ingin saya kongsikan..tapi takut tersinggung perasaan orang lain..maka saya biar dalam draf dulu walaupun dah siap dikarang..



 
Kebetulan masa keluar belanja barang dapur ada saya beli 1 pack nangka kerana nampak segar baru dikupas.Sedang elok masak dan saya agak ni nangka kampung Kalau nangka madu warna lebih oren dan lebih juicy..

Pulut dalam family saya memang tak dapat dipisahkan Kalau tengok old post pun banyak jer menu pulut kan...Dari pulut ikan masin,pulut kelapa,pulut kuning,pulit inti,pulut sambal,ketupat pulut,pulut pisang dan juga pulut cempedak.Pult nangka ni lebih kurang juga pulut cempedak seperti yang pernah saya buat 






24 comments:

  1. Pertama kali ni tengok pulut nangka.
    Orang belah-belah utara memang tak dapat dipisahkan dengan pulut.
    Kalau cerita pasal pulut telur dadar tu mungkin boleh letak disclaimer dulu.
    Sebenarnya... nak tau juga sebab tak pernah lagi makan pulut telur dadar tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..family saya salah satunya...pulut berpisah tiada🤭

      Delete
  2. Dana ingatkan pulut nangka ni makan dengan santan mcm pulut durian tu kak... sedapnya bila dah balut gitu dengan nangka tu. Teruk jugak typo akak ek, ingatkan dana je jenis kaki typo hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah…gelihati baca komen jujur Dana pasal typo.

      Delete
    2. Kan....jujur sangat tu 🤣🤣🤣🤣
      Adoi...taktau apa setting ..kalau handphone berlori typo..kalau taip kt lappy kutang sikit🤭

      Delete
  3. Pernah nampak dessert Thailand macam ni, nangka diisi pulut. Hurmmm.. mesti sedap ni makan petang², minum pulak teh o panas. Kalau buat sarapan, minum dengan kopi o panas, nyaman.

    ReplyDelete
  4. Oh, lupa. Nanti share la pasal pulut ngan telur dadar tu tau, MC. Jangan tidak².

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok...hari ni dah publish...setelah edit buang sikit -sikit

      Delete
    2. Dah buang terus tu, mana perginya? Hihihi

      Delete
  5. pulut mangga jela pernah makan. pulut nangka tak pernah jumpa lagi. kalau makan ni elok berangin 1 badan. hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada orang lepas makan pulut minum teh halia...

      Delete
  6. Bagi petua makan pulut tapi tak berangin badan.. stok pulut di rumah banyak lagi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh cuba lepas makan pulut minum teh halia @ minum ENO halia

      Delete
  7. Tak pernah jumpa/makan gini.
    Orang utara memang tak dapat dipisahkan dengan pulut kan. Macam-macam menu berasaskan pulut.

    ReplyDelete
  8. Nak mengaku ka tidak ya, Sy tak pernah makan pulut nangka gini 🫣
    Tapi bukan Mak Cella ja suka pulut, mmg belah² kita orang Utara suka pulut kot.

    ReplyDelete
  9. Ok.. serius.. mmg xprnh nmpk pulut nangka ni.. apatah lg mkn.. 😄

    ReplyDelete
  10. eh, baru tahu ni.. baru pertama kali tengok.. camner ye rasanya.. nak kena cari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya gabingan lemak pulut & manis harum nangka

      Delete
  11. Cantik kejadian pulut nangka!
    Zaman majalah SAJI selalu minta resipi, ada sekali seorang rakan blogger hantar pulut nangka, tapi diwarnakan pulut dengan bunga telang. Nampak biru putih berkulit kuning nangka.

    ReplyDelete