Terung lagi...
Hihihi....
Sambal Sardin + Terung Ungu
Lauk dinner malam tadi..
Makan waktu azan maghrib sambil layan slot Akasia: "Takdir Cinta Terlarang"ðŸ¤
Tapi sebab cerita dah mula meleret macam sinetron..dah tak excited dah nak layan...
Saya bukan jenis penyabar nak tunggu banyak-banyak episod..
Nak tengok episod akhir jer apa jadi🤣
Nampaknya dinner hari ni...Nasi Goreng Sardin lah jawabnyaðŸ¤
Terung ada 500 gm lg tu...
Syyy ..hari ni depa tuai cili hijau...Saya tak join sebab pakai baju batik hari niðŸ¤
Dah lama tak pakai baju batik kan..
Tapi saya beli jugak la cili depa jual tu...
Kalau ada sambal sardin..haruslah diganding telur dadar..So,dadarkan juga 3 butir telur ayam.
Kalau ada sambal berlado pedas macam ni ulamnya kena yang rangup rangup baru feel
Inilah lauk peneman nasi beres perang juadah makan malam.
Kalau ada sambal sardin..haruslah diganding telur dadar..So,dadarkan juga 3 butir telur ayam.
Kalau ada sambal berlado pedas macam ni ulamnya kena yang rangup rangup baru feel
Ada ulam kacang botor & terung siam.
Pemanis mulut...Buah papaya
Setiap bulan berkilo-kilo habiskan belanja beli papaya ni..sebab sedap & sebagai pelawas.Padahal dulu-dulu kat kampung hanya jadi makanan burung Dulu laaa....
Sekarang taktau kenapa kalau mak tanam papaya kat kampung takmau menjadi...kurus & taknak berbuah.
Dah sebulan tukar semula kepada beras perang dek penangan tempat kerja yang baru ni..selalu jadi tetamu kat meja pantry ðŸ¤.
Balik rumah pulan bawa balik aneka sayur segar...makan nasi lajuuuuu jer...
Takut nak timbang...
Takut tak boleh terima kenyataan...
🤣🤣
Sama ulam kita, kacang kelisa & terung. Tapi saya punya terung telunjuk, jiran bagi.
ReplyDeleteSimpan penimbang tu bawah katil, jgn tarik keluaq, buat² tertolak biaq masuk makin jauh bawah katil. Selamat la kita 😆
Saya suka terung telunjuk sebab isi dia " laik" ..Betul la nak kena simpan dulu penimbang tu🤣
DeletePak Zain baru call SA, dia nak masak kari ikan sembilang...campur terung boleh ke? SA x tau la sesuai ke tak tapi SA cakap..belasah aje la abah..ni nampak sardin akak campur terung..kira boleh la kan....kita yang makan...hahahha
ReplyDeleteKalau dalam family saya ..terung memang antara rampai dalam kari ikan yang popular.tapi lebih sedap kalau terung ungu yang bulat tu
DeleteHaha.. dari dulu zaman Cella menulis, kalau hari ni lauk sardin, kompom esoknya nasi goreng sardin. SY berangan jugak nak masak sardin malam ni.
ReplyDeleteHihihi...SK masih ingat yer..ðŸ¤..
DeleteTaktau la kenapa kalau masak saedin pakat makan kuah dan rampai sahaja...ikannya tergolek jer