Sunday, 20 March 2022

FLEA MARKET DE BANGI GATEWAY...JOM..!

 Dah beberapa hari Adah ajak gi Flea Market @ Bangi...Ni semua punca dia dok tengok youtube Minah Korea yang dok buat review  Malaysia street food tu la.

Makanya semalam,Sabtu sebaik lepas asar terus go!


Flea Market De Bangi Gateway:pic by Google


Adah drive & dia pasang waze.Waze suruh ikut Tol Bangi..limit time 20 minutes

Tapi saya & anak bujang tu suruh Adah ikut Tol Kajang..lalu PKNS...lalu Bangi Golf Resort...lebih 45 minit.Rupanya Gateway Bangi ni dekat ja dengan Tol Bangi...

Hahahaha...marahAdah .!

Maka lain kali kalau nak gi...sila exit tol bangi!!


Kami sampai dalam pukul 6.00 petang..Masih panas sebab beberapa hari tak hujan.


Ops..sebelum tu berlegar mencari parking tepi jalan...

Laaa rupanya depa sediakan parking kemain luas dalam tapak tu ja..RM3 perentry...Berbaloi sangat la dari nak tanggung risiko park tepi jalan yang sibok tu..

Pukul 6..tak ramai orang lagi...Kita servey dulu apa makanan yang ada..Syok mai awai..Boleh santai jenjalan jamu mata dulu sebelum jamu perut


Sampai sini saya dah tersangkut....
Nasi Ambeng..!!!!

Nasi Ambeng & Lontong Kering.Dua-dua saya suka.Nak beli dua-dua tapi Adah kata beli satu ja dulu..Makanan berat tu..
Makanya saya pilih Lontong Kering sebab selalu tengok tuan punya blog ALAM SARI DI TANAH JAUHAR tu selalu makan lontong kering.Macam best!

Syok jalan sebab masih lengang tapi makanan dah banyak.



Adah nak Laksa Sarang tapi tak jadi beli sebab nak jalan lagi

Dia tertarik dengan chicken chop ni.Ayamnya besar 2 ketul +fries & coleslow.. RM8


Kat depan sana ada Apam balik ...antara makanan pasar malam yang popular

Ni stall chicken chop tu..perut tengah lapar memang semua nak beli..

Anak bujang tu kalau jumpa Avocado juice memang tak sah kalau tak beli.Suka naw naw dia dengam avocado..Ni kalau kawin dengan Lala dak Minang tu..baru kena不不不不


Teringin nak beli mee kicap ni...tapi Adah dah warning sebab tadi dah beli lontong..makanan berat dah...dia kata cari makanan ringan lain pulak...huhuhu

Dalam 6.30 orang dah mula ramai

Adah ajak beli air jagung sebab tadi kami nampak ada 2 khemah & banyak kerusi meja untuk sesapa nak dine in...beli sendiri makan la kat situ..hihihi


Banyak lagi kerusi meja kosong .

Kami pilih meja tepi sikit

Makanan yang beli tadi kita nak simpan dalam perut dulu..五
Nanti tak la nampak banyak sangat membeli kan..不
Lagipun,kalau dah bawa balik makanan dah sejuk tak best..!

Saya tak sabar nak makan Lontong Kering..Saya amik lauk paru..sambal goreng,kuah kacang dan serondeng...
Ma sya Allah, sedapnya..
Kuah kacang terasa bumbunya.sambal goreng dan paru pun sedap sangat .

Anak bujang tu bukakan keropok lekor cheese ni..
Saya hanya pandang tapi tangan menyuap lontong kering

Meatball cheese


Anak bujang tu dengan avocado juice..
Tu tersengeh tu sebab dia tengaj video call Cella bagitau kami tengah makan @ Flea Bangi..
Tak sah kalau dia tak usik adik bongsu dia..Pastu bila dah budak tu merajuk,tahu pula dia orderkan McD by Food Panda kat adik dia nun di Pantai Timur..hihihi


Adah dengan chicken chopnya..


Terkezut depa dua beradik tu tengok saya makan tak pandang kiri kanan.....Licinnnnnn 

Ada peniaga otak-otak datang letak 1 set (10pcs)
Adah kata dia nak semua tu..RM12
Dia kalau dapat gaji macam tu la...makan tak hengat donia!!

Ada beberapa yang tak masak sebab masih melekat pada daun.Yang lain elok lekang dari daun.Lama dah tak makan otak-otak.Kali pertama kenal otak-otak ni kat Johor tahun 90-an dulu..

Adah order corndog .Lain nama asal..lain yang kita sebut kan...hihihi..
Kami kongsi 3 beranak gigit sorang sikit

Saya nak pesan kerang bakar tapi dah kenyang lontong kering..
Tu yang t shirt purple hijau tu penjual otak-otak.Saya rasa dia Bangla & jadi pekerja kot.Tapi manis dengan senyuman.Selesai kami makan dia siap offer nak buangkan sampah.Kebetulan kami memang kemaskan meja dan masukkan semua sampah dalam plastik

Menjelang pukul 7..dah makin ramai.Perut kami 3 beranak dah penuh.Ibarat burung yang tadinya terbang dengan perut josong.Sekarang dah senja...terbang pulang kesarang dengan tembolok yang penuh!
Hihihi

Adah nak beli coconut shake pulak..Katanya untuk dinner...
Aikk...ni tadi penuh meja bukan dinner ke?

Lampu dah mula menyala..Orang makin ramai..Kami makin beransur..

Ni kat parking kereta penuh dengan penjual pakaian dan aneka barangan yang bukan makanan...

Tempat kesukaan anak-nak kecil...
Tadi kami datang pukul 6 belum ada apa-apa kecuali deretan tayar terpakai..

Adah kata dia teringin naik naik...hahahhaha

 
Dah...jom balik..
Adah & anak bujang tu kata esok nak mai lagi..Makanan sedap-sedap..
Hari ni Ahad...weekend..jom la



**Walaupun kat Google tulis open: 4.00 pm..tapi   better mai la lepas pukul 6 petang kot..Masa ni makanan dah banyak dan orang tak ramai sangat 

Tapi kalau nak syok bersesak tengok ramai orang lepas maghrib is the best..!

Tengok kat google malam meriah..

8 comments:

  1. Haaa.. kalau pergi pasar lambak ni, memang makanan la yang dicari. Kalau sy tgh lapar, pun pilih lontong kering kot. Memang nampak sedap tu, adushhh.. terus teringat2 dah niiii.

    ReplyDelete
  2. Ya ampun!
    Mama Cella.... nak selit situ. Nampak sedap semuanya tu...terliur dah ni!

    ReplyDelete
  3. Haihh sedap nyaa mak cella lontong Kering Tu..
    .

    ReplyDelete
  4. jarang orang ada sedia kuah kacang bila order lontong kering kak... tapi memang nampak menyelerakan lontong tu sebab ada serunding kelapa dan sambal goreng...

    semua makanan tu sedapnya, lapar pulak nengoknya semua tu... hehehhe

    ReplyDelete
  5. Sabar jer la...banyaknya makanan sedap2...bestnya pi flea market ni...nanti pi umah adik nak suh dia bawak pi sini la....

    ReplyDelete
  6. Lontong kering ni wak panggil lontong darat
    Kalau lontong kuah panggil lontong laut

    ReplyDelete
  7. Ini yang buat rasa nak pergi sangat Flea Market ni. Kalau datang sini tak tahu berapa plastik bawak plastik. Semua nampak sedap sedap je. Sediakan duit secukupnya lah kan.

    ReplyDelete
  8. kena try italy melayu dan muiz hot chicken. hehe. tq for coming

    ReplyDelete