Wednesday, 20 March 2019

BEKAL NASI GORENG TOM YAM vs VADAI

Bekal Nasi Goreng Tom Yam
Semalam nyer bekal
Hari Selasa nyer bekal
Hari Isnin bawa bekal donut jer..
Pun beli kat 7E...
Sedap....flufy ..!
Hari ni plak mak aku not feeling well..
Dari semalam aku ngan mak aku diserang sakit perut dan mual..
Tapi lepas minum Air Kelapa aku rasa dah ok skit..
Mak aku tidur awal..
Tapi aku dah cakap kat mak aku xyah masak bekal..
Aku nak try lak donut toppibg chocolate kat 7E tu...sebab Isnin dah beli flavour strawberry
Aku rasa lagi sedap dari Dunkin...


Nasi Goreng Tom Yam...
Semalam nyer bekal
Bekal aku ngan mak aku
Yang ada Telur Mata Berkelip- kelip tu aku nyer
Yang xde mata tu mak aku nyer...
Mak aku memang x suka telur..
Macam nenek gak
Aku suka...!

Bekal kakak
Kuh Vadai...
Bukan mak aku buat
Tapi mak aku cakap Achik Ruby bagi Frozen Vadai ni..
Mmm.....sebelum ...actually  dua tahun lepas..( hahaha) achik Ruby tu dah pernah bagi Kuih Vadai ..
Mak aku ngan kakak cakap sedap..
Kakak la paling suka kukh Vadai..
Elok lah mak aku kasi kakak bawa bekal Vadai tu..
Aku x suka kuih- kuih dari kacang ..
Mak aku pun perbah buat KUIH VADAI KACANG DAL ...kat sini....Selain guna Kacang Dal..
Mak aku juga pernah buat VADAI KACANG KETUPAT....kat sini..

So, aku ngan mak aku bawa bekal Nasi Goreng Tom Yam
Kakak bawa  Vadai...
Kakak cakap Vadai tu sedap sangat...
Mak aku lak cakap achik Ruby memang pandaibuat Vadai yang sedap..
Hari Isnin achik Ruby kasi Cucur Jawa...
Mak aku cakap Sambal Bilis achik Ruby pun mak aku cakap sedap.....
Kata mak aku dikelilingi orang yang baik- baik juga adalah salah satu rezeki yang wajib disyukuri...
Alhamdulillah......!


Ni baki dalam kuali
Untuk abang brunch nanti...


NASI GORENG TOM YAM
4 cawan nasi
2 sudu pes Tomyum Thai
1 keping dada ayam- potong dadu & gaul sikit garam
1 batang carrot- potong jejeri
1/2 broccoli- potong ikut kelopak & rebus sekejap
2 sudu besar minyak
1 pokok daun ketumbar
1/2 bawang besar- cincang

1. Panaskan minyak dan tumis isi ayam..
2. Masukkan bawang cincang & pes tom yam
3. Masukkan nasi dan gaul rata...
4. Tambah carrot dan broccoli yang sudah direbus sekejap.( tujuan rebus supaya broccoli hijau cantik) kalau masuk broccoli mentah ,hasilnya layu dan kurang sedap.
5. Sesuaikan rasa dan taburkan coriander leaves..


Ok....wassalamu

2 comments:

  1. Replies
    1. Hehehe....nak minta rajin ke...nak minta nasi goreng....kalau nasi goreng dah habis...
      hahaha

      Delete