Saturday 7 April 2018

PENGAT KELEDEK OREN

Pengat Keledek Oren..
Semalam  nyer dessert..
Haaa...dessert la sangat.....
Sebenarnya untuk makan sambilnlayan hujan...
Sekarang ni every evening is raining...
Sebab sejuk kena la cari makanan yanv panas


Nak makan nasi rasa kenyang lagi
Tapi nak makan juga...yang bukan nasi la...
Malam nanti baru nak makan nasi....
Mak aku cakap nasi dah masak...
Lauk xyah masak sebab.....untuk dinner nanti...
Makan nasi lauk beli...
Haaaa.....bapak jarang makan lauk beli..
Tapi semalam mak aku beli lauk Rendang Daging...
Mak aku pesan soh simpan rendang daging tu sikit untuk abang....
Tapi aku nak makan Pengat Keledek ni jer...
Sebab panas2 ....
Sambil layan hujan....
Nak layan TV...
Tau jerlah...kalau hujan camni..
ASTRO memang pishang ar....!!


Sambil tiup Pengat Keledek Oren yang panas..
Sambil tengok flamingo tengah main air...
Mmm...tengok dari jauh jer...
Orang punya...
Bukan aku punya...!
Aku tumpang tengok jer...
Heeee....tapi kena syukur sebab bukan semua orang dapat tengok view ni kan..
Hahahaha.....betullah...
Hidup kita akan lebuh bahagia bila kita bersyukur...
Bukan tunggu  bahagia baru berayukur...
Kata2 tu memang selalu dengar...
Dan memang ada betulnya....
Mak aku tengah layan Klasik Nasional  la tu..
Kalau dekat nak maghrib mak aku kata Radio Klasik banyak rancangan agama...
Tambah2 lak petang Jumaat macam ni...
Lepas masak Pengat Keledek Oren ni..
Mak aku terus dating ngan Radio Klasiknya...
Aku makan Pengat ni sowang2 jer..
Sambil layan hujan...

PENGAT KELEDEK OREN
2 ketul keledek oren - 1/2 kg
4 cawan air
1 keping gula melaka
4 sudu gula putih
1 kotak kecil santan
1/2 sudu teh garam
1 pandan
3 sudu sagu biji- rendam 15 minit

1. Kypas keledek dan potong besar2.
2. Masukkan keledek dalam periuk dan rebus bersama 4 cawan ai hingga mendidih dan keledek  empuk
3. Tambah sagu biji yang direndam kembang dan kacau hibgga sagu jernih
4. Masukkan garam,gula dan separuh santan
5. Masukkan daun pandan dan biar mendidih perlahan beberapa minit hingga nampak pekat
6. Sesuaikan rasa dan tambah separuh lagi santan kotak yang pekat.
7. Kacau dan matikan api
8. Boleh serve panas atai sejuk




Keledek orwn dikupas kulit dan potong besar2


Rebus hingga empuk..

Sagu mak aku pesan suruh rendam hingga kembang supaya bila masuk dalam bubur atau pengat...sagu akan cepat jernih dan tiada bintik putih ditengahnya


 Bila keledek sudah mendidih dan empuk masukkan sagu biji yang direndam .
Kacau dan biar mendidih hingga nampak sagu jernih


Masukkan separuh dahulu santan dalam rebusan keledek dan sagu..


Masukkan gula,garam dan pandan...
Biar mendidih perlahan dan sedikit pekat




Sesuaikan rasa masin dan manisnya...
Kemudian barulah ditanbah santan pekat yang separuh lagi..
Tujuan santan pekat dimasukka  kemudiannya supaya kuah  cantik pekat tidak pecah minyak dan terasa lebih lemak

Kacau rata dan matikan api...


Boleh hidanv panas atau sejuk...
Jika dibiarkan sejuk ..pengat akan lebih pekat dan sedap


Aku suka lenyek keledek tu dan hirup..
Mak aku plak makan ngam biskut cream creaker..
Mak aku kalau makan pengat..bubur ..serawa mesti makan ngan cream creaker..
Eh..Pengat ngan Serawa buka ker  sama..?
Haaa...mak aku kata sama...
Minggu lepas mak aku bjat Serawa Pisanv..
Hari ni Pengat Keledek..
Hahahaha...mak aku cakap..minggunlepas Kedah punya nama
Minggu ni KL nyer nama..
Minggu depan mungkin Indon nyer nama..
Eh...Indon cakap pengat ke serawa...
Haaa....mak aku cakap orang Indon x panggil pengat...xpanggil serawa...
Tapi dorang panggil KOLAK...
Kalau serawa pisang dipanggil KOLAK PISANG..
Ok...bye

2 comments:

  1. salam

    oh sedapnya campur dengan keladi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha....ah...mak kiter pun ada cakap kalau campur ubi keladi ada orang panggil tu bubur caca...semalam mak kiter beli ubi keladi...rebus makan ngan kopi O...sedap la

      Delete