Sunday, 21 June 2015

KARI IKAN + REBUNG..KUIH TEPUNG BUNGKUS IFTAR PERTAMA 2015

Dah masuk bulan Ramadhan dah...
Dah masuk hari ke4 dah pun....

Huh lam tul aku x hupdate blog aku nih..
Buka xde citer..
Bukan juga mak aku x masak...
Tapi sejak masuk sekolah menengah ni memang penat do...
Banyak kerja sekolah...
Bulan 5 hari plak axam...memang bz la
Pastu cuti sekolah 2 minggu pun mmg bz giler..
Gi konvo kat UPSI Tanjung Malim...
Pastu hantar kakak masuk sem baru ket UiTM Segamat plak..
Pastu achik,nenek,pakcik ,aqil haikal semua datang umah...memang meriah la umah aku..
Sampai lasaday cuti baru aku sempat basuh kasut sekolahhh...hahahaha...alasan kuat tuh...heee

Hari ni baru rasa free nak hupdate blog haku nih...
Tu pun sebab puasa kan...
hehehee...

1st day puasa ...kakak cuti...kakak balik hari Rabu malam..
Sepatlah 1st sahur kat umah sama-sama..
Abang belum cuti ..hari Ahad baru abang nak balik KL...
Tiap tahun nenek mesti tipon pesan mak aku suruh beli dagingn untuk 1st sahur...
Tapi tahun ni nenek lupa kot nak tipon...mak aku pun x beli daging..saur ayam goreng ngan sup jer..huhuhu

Kari Ikan + Rebung...
Lauuk peberet mak aku...
Tapi aku ngan kakak pun suka kari ni..
Resipi aku copy paste dari entry lepas je sebab mak aku kata sama jer...

KARI IKAN+ REBUNG
1 ekor ikan bawal emas (potong 3) atau ikan kembung
3 sudu serbuk kari ikan (mak aku suka guna jenama Baba's)
1camt halba campur( ada dalam botol kat kabinet dapur mak aku..hehehe)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setangkai daun kari(tp aku tak nampak mak aku bubuh pun)
1/2 camt pes asam jawa- mak aku guna pes asam jawa Adabi
2biji tomato(jika suka)
1 mangkuk rebung
3 cawan santan
minyak,garam,gula

1. Mula-mula panas minyak dalan 1/2 cawan.
2. Pastu tumis bawang-bawangan,daun kari & halba campur.
3. Boh plak serbuk kari yang dah bancuh ngan air.
4.Mak aku pesan lagi...Kacau dengan api kecik sampai naik minyak  ( eh, kalau gajah naik minyak bahaya tau)..Maksudnya sampai jadi satu lapisan minyak naik kat atas ..ntah la x paham aku..
5.Masuk ikan,asam,garam & sikit gula (sikit je tau dalam secubit je) kang jadi pengat plak.
6.Bubuh santan & segala sayu kalau guna.. Tunggu sampai didih & sayur empuk..
7. Pastu rasa la tengok cukup tak rencahnya...tiru macam dalam Master Chef..hehehe 


Selain lauk kari ni ...mak aku juga masak Ayam Goweng & Sayur Kacang Bendi....
Tapi xyah lah nak masuk resipi tu ka..muahahahaha...

Kuih plak mak aku masak kuih peberet aku...
Kuih Tepung Bungkus...
Mak aku kata selera orang -orang tua tu...
Biar la.....dah aku suka....
Lagipun kalau mak aku yang masak memang aku suka...

Resipi & cara nak buat aku dah pernah masuk enri dah sebelum ni.... KLIK KAT SINI

Tapi sebab nak makan 3 orang je...mak aku cuma buat 15 biji je kuih ni...
Itupun makan sampai sahur ada lagi....



Air pun minum Air Owen Sunquick jer...
Takyah nak beresipi la kan...hahahaha
Guna Oren Sunquick je pung....hehehe
Brrrr.....dah kenyang....

No comments:

Post a comment