Sunday, 19 June 2016

ASAM PEDAS KARI KEPALA SALMON...SALMON GORENG....KUIH SAGU...AIR TEMBIKAI.:IFTAR HARI KE-8

Asam Pedas Kepala Ikan Salmon dengan rebung...
Lauk buka puasa hari Isnin..hari ke-8 Ramadhan..
Dah start sekolah...
Penatnya rasa..
Tapi aku bukan gi sekolah pun...hehehe..

Malam tu buka group WhatsApp kelas tengok ramai yang cakap xnak gi skolah

Kepala Salmon ni favourite mak aku ni...
Mak aku nak masak kari tapi aku minta mak aku Masak Asam Pedas jer sebab asyik makan kariii jer..
Tapi mak aku kata campur juga rempah kari sebab nak juga rasa kari tu...mmmmm
Mak aku jer yang makan kepala ikan & rebung ru..
Aku hanya amik kuah je Asam Pedas tu sebab yang ni mak aku hanya guna kepal Salmon..
Aku x makan kepala ikan...

ASAM PEDAS KARI KEPALA SALMON
1 kepala salmon-potong2
1 cawan rebung siap rebus
1/4 cawan minyak
1 sudu teh halba campur
2 cawan air asam jawa cair( 1sudu asam jawa+air)
Garam & sscubit gula

Bahan Blend:
10 cili kering-gunting & rebus
sikit belacan
1 bawang besar
2 bawang putih

1. Panaskan minyak & tumis halba campur.
2. Tuangkan bahan kisar & biar hingga naik minyak.
3.Masukkan kepala ikan & biarkan sekejap.
4.Tuangkan air asam jawa & rebung.
5. Tambah garam sikit gula & biar mendidih hingga naik minyak.



Tapi untuk aku mak kau gorengkan isi ikan salmon tu.. bahagian ekor...bukan badannya...heeee
Yang ni sekeping ni aku sorang je makan...sebab mak aku dah ada kepala ikan salmon tu...
Mak aku kata hanya sapu garam & lada hitam pada ikan tu & goreng la macam biasa..


Selain itu mak aku juga rebus telur masin ni 2 biji...sedap telur masin ni sebab x masin sangat..
Kalau telur masain yang over dos salted tu aku hanya akan makan yolk  tu je..yang putih x makan.
Tapi yang ni seriously sedap ...rasa lemak2 je sebab x msin sangat..


Kuih Sagu...
Mak aku memang buat 7 biji tu jer..hahahaha...
Mak aku ada cakap buat dalam acuan kecik2 ni supaya boleh buat sikit..kalau guna loyang kena buat banyak
Yer lar nak makan aku berdua dengan mak aku jer...
Tu pun x habis sebab lepas makan nasi aku dah kenyang..
Masa sahur memang x la nak makan kuih...lastly mak aku kata terbuang juga 2 biji..
Aku dah pesan kat mak aku xyah nak buat kuih waktu berbuka..
Tapi mak aku kata kena buat juga satu kuih manis ..kalau x pun kena ada bubur...
Sebab tu tradisi keluarga nenek..Buka puasa mesti ada kuih..

 LANGKAH DEMI LANGKAH ADA KAT SINI....

KUIH SAGU ..mak aku
1/2 cawan sagu biji-.rendam 1/2 jam
2 sudu gula
sikit pewarna
kelapa putih+ garam

1. Panaskan pengukus(mak aku kukus guna rice cooker je)
2. Sagu yang sudah direndam dibuang airnya & dicampur gula dan pewarna( memang akan berair sebab gula)
3. Isikan sagu tadi dalam cawan2 kecil (sagu bersama airnya) anggaran dalam acuan 3/4 sagu..1/4 air
4.Kukus hiingga nampak jernih & tiada lagi bintik2 putih
5. Biar sejuk & keluarkan dari acuan & gaul dengan kelapa putih+garam

Air Tembikai Terkujat...
Hahahaha...sebab tembikai tu yang x merah sangat..
Tapi habis juga 1 jug tu ..hehehe








Saturday, 18 June 2016

AYAM PANGGANG ROSEMARY...NASI ARAB SEMPOI.....PUDING SAGU MELELEH...IFTAR HARI KE-7

Puasa hari ke-7 rasa penat do...
Hari Ahad....
Dah tinggal berdua ngan mak aku...


Ayam Panggang Rosmary...
Mak aku kata sebab dah penat...x tau nak masak apa.
Mak aku tanya aku nak makan apa...aku pun xtau...
Lastly mak aku kata masak Ayam Panggang Rosmary lah...tu jer yang senang..
Ayam dah siap perap...tinggal nak masuk oven..
Aku minta mak aku tambah kentang sebab rasa nak makan kentang panggang..
Mak aku kata kalau masak ayam ni x banyak kerja & x banyak songeh...
Perap ayam..pastu dah boleh gi mandi...solat...rehat jap...
& pastu campak je ayam tu dalam oven...biar oven tu yang menyelesaikan kerja memasak..
Hahaha...mak aku selalu guna ayat ganas tu kalau nak panggang ayam...heee
Mak aku selalu juga masak ayam rosemary ni..
Ni pun copy paste jer resipi dari entri sebelum ni..
RESIPI COPY PASTE DARI SINI...


AYAM PANGGANG ROSEMARY ..mak aku

1/2 ekor ayam = 2 peha ayam
4biji kentang-cuci bersih..berus..xpayah buang kulit terus potong wedges
sikit garam
sikit kunyit
1 sudu rosemary kering
sikit lada hitam serbuk
3 sudu minyak olive
sikit tepung gsndum

1. Ayam hendaklah dimasukkan dalam kuah sup & rebus 1/2 masa.
2. Angkat & perap dengan rosemary,kunyit ,garam & lada hitam yang ditumbuk halus
3. Resjis minyakm olive & perap
4. Panggang sampai masak
5. Sisa-sisa dari bekas panggang ayam ditambah sedikit air & sikit tepung gandum & panaskan semula hingga pekat.Curahkan keatas ayam...


Sisa-sisa lepas panggang ayam tu mak aku kata yang sedap untuk buat gravy .
Campur sikit tepung gandum & air..kacau & masukkan dalam oven semula hingga nampak pekat..


Tu ayam yang beluk curah gravy...aku memang suruh mak aku buat gravy tu lebih sebab nanti boleh curah atas ayam & boleh cicah masa makan ayam..
nyu..nyum..nyumm


Mak aku kata asalnya nak makan ayam tu ngan nasi putih jer..
Tetapi dah lepas mandi mak aku kata terajin nak masak Nasi Mandy plak..
Aik... sapa yang mandi ni....mak aku ke nasi...
heee


Nak makan 2 orang jer..
Mak aku kata masak guna 1 cawan beras basmathi..
Tu pun mak aku kata x habis....
Heee...sebab masa sahur aku dah x nak makan nasi...aku makan coco crunch ngan susu je..

NASI ARAB SEMPOI..mak aku
1 cawan beras basmathi
2 sudu margerin/butter
2 cawan air
Garam & sikit gula
beberapa titis pewarna kuning

Bahan tumis:
1/2 bawang besar-dadu halus
2 bawang putih-cincang
1 sudu rempah kurma
2 biji buah pelaga
kayu manis & bunga cengkih & b.lawang

1.Cuci & rendam beras selama 1/2 jam supaya nanti nasi gebu dan cantik
2. Dalam kuali...Panaskan margerine & tumis semua bahan tumis. hingga harum
3. Bancuh rempah kurma dengan sikt air & biar garing.
4. Tambah 2 cawan air..sikit garam & sikit gula.
5.Tuangkan semua tu dalam rice cooker & biarkan airnya mendidih.
6.Selepas air mendidih baru masukkan beras & biar hingga kering.
7.Ketika airnya baru kering titik-titikkan pewarna kuning & jangan kacau.Biar hingga nasi masak.
8. Selepas nasi sudah masak baru digaul perlahan-lahan menggunakan chopstick @ garfu supaya nasi cantik & tidak patah butiran nasinya.


Salasa Tomato untuk makan ngan nasi arab yang sempoi

SALSA TOMATO SEMPOI...mak aku
1biji tomato masak-dadu kecil
1/2 batang timun- dadu kecil
1/2 bawang besar-dadu kecil
garam
Lada hitam tumbuk
secubit gula
1 biji limau nipis
5 biji cili padi hijau- potong nipis

*** Campur je semua & kacau rata

Puding Sagu Meleleh...
Aku yang bagi nama meleleh sebab air liur aku yang meleleh..
Mak aku dah buat masa 1st day puasa kat kampung..
Ni mak aku buat 3 gelas jer..
Tapi aku dah terdelete gambar 3 gelas tu..
Tinggal gambar ni jer

PUDING SAGU MELELEH...mak aku
1/2 cawan sagu-rendam 1/2 jam @ lebih
3 cawan air
3 sudu gula
1/2 sudu teh sirap ros
1/2 tin susu cair(sejukkan)

1. Rendam sagu 1/2 jam supaya bila masak akan jernih cantik & tiada bintik2 putih dalam sagu tu.
2. Masak air hingga mendidih & masukkan sagu & kacau hingga jernih & tiada bintik putih.
3. Masukkan sirap ros merah & gula..masa ni memang nampak cair.
4. Angkat & biar sejuk sikit & isikan dalam gelas2 kecik yang jernih supaya nampak cantik.
5. Sejukkan dalam peti ais... & tuangkan susu cair sebelum hidang.
6. Supaya nampak macam meleleh..lepas tuang susu..guna sudu & renggang2kan sikit sagu tu di bahagian tepi gelas...


Teh O Ais.....
Mak aku kata nak buat Teh Arab tapi xde stok daun pudina..
Tapi kalau buat pun aku x suka ...bau rempah & bau daun pudina tu kuat sangat..
Teh O Ais lagi sedappp

Allahu akbar....Allahhhu...akbar...

Cepattttt dah azan maghrib....
Bersegera buka puasa sebaik sahaja azan....tu pesan ustazah..




Friday, 17 June 2016

LEPAT LIAT...WANTAN GORENG....SPAGETTI BOLOGNESE...TEH 0 AIS ..: IFTAR HARI KE-6

Hari ke 6 puasa dah tinggal berdua ngan mak aku..
Malam tu abang ngan nenek dah balik Kedah..
Petang tu kakak plak dah balik Johor..
Mak aku tanya kakak nak bawa balik bekal apa untuk berbuka..
Sekali kakak xnak bawa bekal nasi..
Kakak suruh mak aku masak spagetti bolognese...

Ni kakak nyer bekal untuk berbuka
1 paket spagetti tu semua mak aku rebus bagi kakak...
Kakak kata nak bawa lebih untuk buka puasa ramai-ramai..
Sos bolognese tu mak aku kata masuk je dalam balang kuih tu supaya x tumpah..
Lagipun kakak xnak bawa tupperware sebab nanti hilang..
Dalam beg tu pun ada lagi bekal tu..
Mak aku dah isikan 1 bekas Serunding daging & 1 paket Sambal kering bilis untuk kakak buat sahur..
Mak aku suruh kakak bawa kuih...kakak xnak..
Mak aku masak banyak kuah spagetti tu...
Aku sukaaaa



Dalam kuah tu ada chicken ball..
Mak aku buat sendiri tau..
Haaaa..fishball..chicken ball memang mak aku akan buat sendiri.



Untuk aku ngan mak aku berbuka..
Mak aku terpaksa rebus pasta vermecelli sebab spagetti kakak bawa semua..
Vermecelli tu mcm spagetti juga,,cuma dia halus sikit..



Aku memang suka Spagetti bolognese...



SAmpai sahur pun aku makan Spagetti lagi....
Mak aku xnak spagetti...Sahur mak aku makan Keropok Lekor dengan Teh 0 panas..


SPAGETTI BOLOGNESE...mak aku 
1 paket spagetti
sikit garam & minyak
sikit daun basil (xde..guna daun sup)

Sos Bolognese
2 botol sos spagetti Kimball
1 botol ait (anggaran 2 cawan)
1 bawang besar -cincang
5 bawang putih-cincang
sikit garam & gula
4 sudu minyak olive/minyak masak
1pokok daun sup/cincang

Chicken Ball..mak aku 
1mangkuk isi ayam(1 dada yang besar-potong2)
1/2 mangkuk tepung ubi
sikit garam
sikit lada sulah

1. Masak air yang banyak hinngga mendidih & masukkan garam & sikit minyak
2. Rebus spagetti ikut arahan pada paket.Toskan

Cara buatchicken ball:


 1. Potong2 isi ayam






2. Guna blender kering & blend secara pulse 




3. Blend hingga halus bersama sikit garam & lada sulah




 4. Keluarkan isi ayam kisar & campur  tepung ubi ( xperlua air)

 5.Uli hingga rata


6. Bulat-bulatkan ikut saiz yang di sukai..Sebab nak makan ramai2..buat la besat fishball




Cara Masak Sos Bolognese:

1. Panaskan minyak olive & tumis bawang besar & bawang putih cincang hingga harum
2. Masukkan sos spagetti & tambah air,garam & sikit gula.
3. Masukkan chicken ball & biar mendidih..
4. Tabur dauk basil @ daun sup cincang



 Wantan Goreng..
Sedap cicah sos cili Thai...
Aku suka sebab rangup..
Karp krup krap...

WANTAN GORENG INTI AYAM...mak aku
1 paket Kulit Wantan
Minyak untuk goreng


Inti :
1 cawan isi ayam
2 sudu tepung ubi
 sikit garam & lada sulah
1/2 batang carrot-dadu kecil2
1 tangkai daun sup-cincang

Cara Buat Inti:
1. Isi ayam dikisar dalam kisaran kering bersama garam & lada sulah.CAmpurkan tepung ubi & uli..Campur juga carrot & daun sup

2. Uli hingga sebati



3. Bulat2kan sebesar fishball


Cara Isi Inti

1. Keluarkan kulit wantan & ceraikan lapisannya
 

 2. Bentangkan kulit wantan & isi inti yang dibulatkan

3. Tutupkan inti dengan hanya menguncupkan atasnya
4.Tak perlu guna pelekat..nanti goreng x akan terbuka pun


5. Siap untuk goreng.

6. Hidang dengan sos cili Thai






Lepat Liat...
Macam dodol..
Mak aku yang suka sangat
Aku pun sukaaaaa...

 Mak kau kukus guna rice cooker jer..
RAsanya lemak manis ..kenyal..liat macam dodol...
Dah penat nak tulis...
GAmbar banyak lagi ni...tapi penat nak taip...huhuhu

RESIPI & CARA BUAT KLICK KAT SINI





 Sebab nenek dah balik...mak aku dah x buat Air Tembikai..
Hahahahaha,,,
Aku yang xnak..
Aku nak Teh 0 Ais....
Heeeee....