Thursday, 2 May 2019

SIRAP SELASIH NOSTALGIA RAMADHAN

 Air Sirap Selasih..
Bila mak aku dah mula masak sirap
Itu tandanya Ramadhan dah dekat..
Setiap tahun ...bila Ramadhan
Atau Ramadhan hampir tiba
Mak aku akan masak sirap
Stok bulan Ramadhan....
Aku dah faham dah..
Sebab dah hampir 2 abad menjafi anak mak aku...
Hahaaha....ayat apakah ini...!

 Dah masak sirapnya..
Takkan nak tengok jer kan..
Haaa....mak aku buatkan 1 jug kecik Sirap Selasih
Nak minum berdua jer ngan mak aku...
Kakak ngan abang belum balik..
Nanti sapa nak minum...bancuh jer....

 Dah banyak kali dah pun post entri about Sirap Selasih ni..
Rasanya every year bila bulan Ramadhan...
Kalau search kat Google....
sirap selasih...
Haaaaa ...salah satunya...
Kuar lah result AIR SIRAP SELASIH...entri ni..
Dalam entri tu dah banyak citer about Sirap Selasih by mak aku
Banyak cerita tentang sirap selasih dan bahannya..
Sebabnya Sirap Selasih yang mak aku masak ni memang x sama macam kat kedai..
Kata mak aku ...
Itulah yang nenek ajar dolu- dolu...
Bukan nenek jer...
Mak aku kata kebanyakan nenek- nenek dari  utaraemang ada resipi air airap berempah & berherba ni
Kata mak aku ..kalau kat Penang ada versi letak sejenis akar herba..
Apa namanya dah...
Mak aku ada xakap tapi aku dah lupa..
Sebab nama akar tu aku x pernah dengar..
Kalau " Tiada Rotan Akarpun Berguna...."
Yang tu aku pernah dengar...hahaha...
Kalau mak aku mazak sirap memang confirm..mak aku akan buat macam  ni
Ada masuk rempah ratus & herba
Tapi bila minum....
Sedap baq hangggg....!!!!
Kolaborasi antara spice & herb tu memang menjadi...
Hahahaha....jangan tanya aku..ayat apakah itu...!
Yang pasti we all semua suka Sirap ni...
Cuma kalu ni mak aku kata bahan- bahannya hampir lengkap
Sebab selalunya guna gula pasir
Kali ni mak aku kata guna gula pasir + gula baty
Haaa....aku memang kenal gula batu tau...!
Ni pun aku yang pilih masa mak aku nak beli kat Hero tu...
Gula dia memang macam batu
Actually ...macam ais

SIRAP SELASIH......mak aku
½ kg gula pasir
¼ kg gula batu
2 helai pandan
2 helai daun limau purut
1 kulit kayu manis
10 cengkih
10 buah pelaga
1 sudu teh pewaran merah jambu
3-4  sudu sirap rose merah
4 cawan air

** biji selasih - jika suka
( basuh dan rendam dengan air biasa)
Anggaran untuk 1 jug 2 liter..guna 1 sudu makan biji selasih..kerana biji selasih akan mengembang)

1. Basuh semua rempah.
2. Koyak- koyakkan daun pandan dan daun limau purut
3. Dalam periuk...masukkan gula,gula batu,rempah ratus dan semua herba
4. Masak sampai mendidh dan semua gula larut.
5. Tambah sirap rose merah
6. Untuk warna merah yang menarok + sikit pewarna merah jambu...

*** Pesan mak aku...sirap ni lagi sedap setelah disimpan beberapa hari supaya rasa dan bau herba & rempah sebati

 Ni lah bahan- bahan nak masak Sirap BUKAN SIRAP TOMYAM tu..
Hahaha...ada ceritanya about Sirap Tomyam tu..
Dah tulis dalam ENTRI ni....

 Mak aku kata ni herba wajib

 Dah nama sirap ...
Kena la ada gula putih ni..
Mak aku kata gula pasir

 Ni bahan Sunat Muakkad kata mak aku
Hahaha...
Gula Batu ni mak aju kata untuk dapatkan sirap yang merah jernih dan berkaca..serta tahan lama.
Kata mak aku Gula Batu ni juga digunakan untuk dapatka  hasil agar- agar kering yang berkaca..
Haaaa...agar- agar kering mak aku selalu beli kalau balik Kedah
Memang bila gigit..rupa isi dia macam kaca
Tapi aku x suka sebab manisss
Mak aku ngan nenek jer suka


 Sirap merah...
Mak aku kata Sirap Rose..
Baiklahh.......

 Proses masak sirap
Masa ni belum letak sirap rose..
Kena masak sampai semua gula larut...


 Ni dah siap masak..
Dah letak pewarna



 Ni biji selasih sedang direndam
Biji selasih mean Basil Seed


Ready to drink.
Amik sirap secukupnya
Tambah ait masak
Letak ais
Tambah biji selasih...
Slruuupppp....!

SAMBAL TEMPOYAK DURIAN FROZEN

 Mak kiter masak Sambal Bilis + Terung Pupit
Tapi ada bau tempoyak...


Mak aku cakap nak masa Sambal Tempoyak
Ingatkan ada petai
Tapi rupanya guna terung pipit ni
Mmm...not my taste la terung tu
Sambal dan bilis tu kiter suka
Tapi terung tu...belum falling love lagi
Bukan membenci
Tapi belum sudi
Heeeee


 Mak aku beria makan...

SAMBAL TEMPOYAK DURIAN BEKU
1cawan bilis belah bersih
1 caaan terung pipit
1 asam keping
1 ulas durian beku( 1/2 cawan tempotak @ isi durian)
1 helai daun kunyit
1 sudu teh garam
1/4 caaan minyak

Bahan Blend:
1 cawan cili padi hijau
1 bawang besar
1 ketul kunyit

1. Panas minyak dan tumis bahan blend bercampur durian beku serta as meping
2. Masukkan bilis,terung pipit dan 2 cawan air
3. Masak hingga terung empuk dan sambal naik minyak
4.Tambah garam & hirisan daun kunyit
5.Sesuaikan rasa




 Bahan blend + durian beku
 Juga serbuj kunyit
Mak aku cakap xde stok kunyit segar


 Bahan blend + serbuk.kunyit dan isi durian


 Bilis


 Terung pipit


Sambal dah siap..
Ok..bye

Wednesday, 1 May 2019

BEGEDIL JAGUNG

 Baru lepas makan Begedil Jagung
Sedapnyaaaaaa...
Dah lama mak aku  masak Begedil Jagung


 Hari tu balik Kedah ..
Nenek soh mak aku buat Begedil.Jagung nj
Tapi nenek x tau nama dia
Nenek cuma cakap soh mak aku buat Cucur Jagung yang letak telur tu...yang garing tu..
Haaaa....Begedil Jagung la tew...!
Tapi sampai balik KL mak aku kata x sempat nak buat untuk nenek...
Sebab lupa nak beli telur..
Mmm...nenek mana ada simpan stok telur
Kan dah selalu citer nenek x suka telur dijadikan lauk
Bagi nenek.. telur hanya untuk kuih..
Hahaha....jangan sesapa berani ubah kepercayaan nenek...!
So....kalau nenek dok sorang memang xde stok telur...
Mak aku pernah beli 1 tray telur buat stok kat nenek..
Sampai balik Kedah lagi sekali telur tu masih ada dalam peti ais..nenek x makan
Sudahnya buang sebab dah x elok...
Bila dipecahkan ..kuningnya melekat pada kulit dalam telur dan warna dia dah cair...
Telur tu x busuk tapi x sampai hati nak makan takut sakit perut..
Haaaa....
Sebab xde telur lah ...mak aku kata x dapat buat Begedil Jagung untuk nenek
Just buat Cucur Jagung Kembong Manis


 See.....nampak rangup kan..
Memang rangupp
Mak aku makan sambil.minum Kopi O
Aku minum Teh O..
Abang ngan kakak belum makan

BEGEDIL JAGUNG
2 tongkol jagung
2 biji telur
1/2 cawan isi udang
1/2 sudu teh garam
4 susubtepung jagung
4 cili kering - gunting halus
1 bawang besar- dadu halus
1 pokok daun sp- hiris halus
minyak untuk goreng


1. Hiris jagung ambil.isinya
2. Campur isi jagung, isi ayam,garam,daun sup,cili dan tepung jagung.Gaul rata
3. Masukkan telur dan gaul sebati
4. Panaskan minyak
5. Cedok sesudu demi sesudu kedalam minyak panas
6. Biar bawahnya garing baru diterbalikan
7. Goreng garing dan toskan minyak


 Jagung fresh


 Hiris jagung ambil.isinya


 Campur isi jagung,baaang,daun suo,udang,cili,garam dan gaul rata


 Pacahkan telur kedalam campuran jagung


 Tepung jagung...


 Gaul sebati..
Walaupun nampak cair
Tapi bila goreng ia akan melekat sebab ada telu
Cedok adunan dan tunag dari tepi kuali supaya meleleh dan jadi nipis..
Janga  terbalikkan terlalu awal.
Biar nampak bawahnya garing skit baru terbalikkan kuih
Balik- balikkan kuih hingga garing


 Toskan minyak


Krup...krup...krup