Monday 28 January 2019

SAMBAL BELACAN 44 BIJI CILI

Haaa...sejak dalam Majalah3 dua minggu lepas citer pasal Sambal Budak Gemuk...
Kat  whatsApp pun kecoh citer sambal tu..
Tapi memang kalau tengok kat TV tu aku pun rasa lapar tengok Ayam Masak Kicap + Sambal 400 cili..
Huh....camanerlah doranv makan 400 cili..
Tapi mak aku cakap berapa banyak pun guna cili ..pedas dia sama jer..
Contohnya makan 1 sudu sambal 100 bijj cili dan 1 sudu sambal 200 biji cili ..pedas dia sama jer..
Kecuali lah kalau makan kesemua jumlah cili tu..
Mmm...aku tak  oleh nak faham lagi ni...


 Ni Sambal 44 biji cili by mak aku..
Pedas bengang berlinang air mata
Tapi sedap ...
Susah nak benti..
Sebab kalau terus makan x rasa sangat pedas
Tapi kalau be ti makan...dia nyer pedas memang  erdenyut lidah dan bibir..
Terasa bibir dah macam bibir Niga..!
Tau tak Niga tu apa..?
Heee..kalau x tahu..tengok lah citer Korea..
Hahahaha

SAMBAL BELACAN 44 BIJI CILI
44 biji cili padi
( cili padi merah Bagladesh + Cili padi hijau)
5 bawang putih
3 bawang  merah
1/2 sudu tah garam
1 sudu teh gula
1 sudu makan belacan ( besar ibu jari)
1 sudu teh pes asam jawa pekat
5 biji limau kasturi

1. Panaskan minyak dan goreng semua cili,bawang putih dan bawang merah.
Tutu kuali supaya cili tidak menetup2
2. Bila nampak sudah berkilat dan cili ada
3. Tumbuk cili,bawang putih dan bawang merah yang sudah digoreng bersama belacam dan garam hingga lumat
4. Tambah pws asam jawa dan perahan limau kasturi..
5. Swzuaikan rasa


 Cili dan bawang hang dah digoreng
Ditumbuk bersana garam dan belacan


 Bila lumat baru masukka  gula,pes asam jawa dan asam meping..
Sesuaikan rasa 
Actually Sambal Belacan versi ni dah selalu mak aku  buat...
Hampir sama jer dengan
SAMBAL SET BAWAL GORENG yang mak aku masak beberapa tahun dulu..
Juga hampir sama dengan
SAMBAL AYAM.PENYET ...kat sini..
Ok bye

No comments:

Post a Comment