Tuesday 8 January 2019

YEE MEE GORENG- BEKAL 8 JANUARI 2019

Yee Mee Goreng
Bakal hari ni .

Yee Mee Goreng extra sayur
Bekal aku ngan mak aku


Tuppeware biru mak amu nyer
Bekas merah aku la nyer
Hari ni ada add grape untuk healty bekal
Haaa....healty la sangat kan..
Asal banyak buah banyak sayur kunun healty
Tapi kalau makan banyak healty jugak ke
Wakakakakaka.....

Actually sebab mak aku suruh aku amik  grape ni semalam..masa beli barang dapur
Grape ni manis tapi ini bukan seedless la..
Harga sekilo sepohenggit jerk..
Mak aku cakap amik 1/2 kg jer sebab takut masam..
Tapi bila balik rumah makan ..maniss...nyesal x amik sekilo
Sekarang ni mak aku kata sayur ngan buah agak murah
Mak aku bantai beli whole couliflower gedabak besar ..


Hari ni masak Yee Mee Goreng extra couliflower la...
Dah banyak kali bawa bekal.Yee Mee Goreng sebelum ni
Tapi 2019 ni 1st time..
Hahaa....memang la...
Baru 5 hari sekolah..
Mak aku cakap resipi dah bersepah..
C&P jer dari entri sblum ni.
Just tambah couliflower tapi bukan aku la yang edit..aku x tahu nak letak banyak.mana..
Aku tahu makan jer..
Hee...


YEE MEE GORENG

3 ketul yee mee
1 keping dada ayam
1 batang carrot
1 cawan bunga kobis potong2
1 pokok daun sup
2 sudu minyak
1 sudu teh garam
2 sudu kicap manis

Bahan Tumbuk:
3 cili merah
( boleh ganti 2 sudu besar
  cili kisar)
1 bawang merah
2 bawang putih

1. Masak air 1/2 periuk untuk cur mee.
2. Semantara itu panaskan minyak dan tumis isi ayam.
3. Tambah bahan cili blend dan masak hingga naik minyak
4. Tambah carrot  dan garam
5. Celur mee hingga lerai
6. Tambah mee dalam bahan tymia dan gaul rata.
7. Masukkan bunga kubis dan renjis kicap
8. Gaul rata & sesuaikan rasa. Tabur daun sup




Mak aku kata hanya guna 3 keping yee mee untuk 3 orang makan
Bekal aku ngan mak aku
Juga untuk sarapan abang


Abang nywr sarapan..
Sepinggan penuh..
Sebab mak aku bawa bekal sikit jer
Aku bawa banyak
Selebihnya semua kaut masuk pinggan abang
Hari ni mak aku siap masak awal..
Sebelum gerak...
Aku dah siap


Sorang sebekas ...
ok bye

2 comments: