Monday 14 January 2019

DONUT BULAT- BULAT

 Donut Bulat- bulat
Takde lubang- lubang..
Mak aku cakap sebab kalau  buat lubang rugi..
Naper rugi..?
Mak aku cakao sebab kalau donut lubang orang hanya makan tepinya..
Tengah x boley makan....
Mmmmm.....
Oooo.....hahahaha
Baru fahamm...
Kuih donut bentuk ring tengahnya memang lubang .
Memang orang makan tepi sebab tengahnya lubang...
Hahahaha....punchline x sampai..!!!
Hahahaha


 Donut Bulat- bulat
Mak aku masak semalam
Untuk breakfast...
Haaa....tapi aku makan sampai petang..
Sebiji...
Sebiji...
Sebiji....
Sampai habis donut tu..
Mak aku makan sebiji dua jer
Abang langsung x makan terus gi kerja
Actually aku asyik makan sampai petang ada sebabnya..
Haaaa...sebab tengahari tengah goreng ayam..
Gas habis..
Call kedai...mamak tu cakap  xdapat hantar awal sebab weekend bz..malam baru dapat hantar
Haaa...sudahnya mak aku goreng ayam dalam rice cooker jer...
Makan nasi ngan ayam goreng rice cooker ngan kicap jer..
Petang mak aku masak kuihnkukus ubi kayu.
Aku x suka kuih lembik2..
Aku makan donut juga..
Sebab tu namanya makan donut sampai petang
Malam dah pukul 10 baru mamak tu hantar gas.
Dah tutup kedai kot baru hantar gas..
Mak aku cakap sykurlah dia nak hantar juga walaupun dah nak tengah malam..
Mak aku cakap atleast pagi nanti dah ada gas nak masak sarapan dan bekal


Dah lama juga mak aku x buat donut
.akan memang feel sangat sebab dah lama nak makan donut..
Tahun 2019 ni
Ni la 1st donut mak aku buat
Hahahaha....2019 baru 2 minggu kot..
Mak aku cakap guna same recipi jer..
So...c&p jer...
Banyak entri about donut...tapi resipi ni c&p dari entri KAT SINI....


DONUT BULAT- BULAT
1/2 kg tepung gandum
1/2 pkt mauripan
sikit garam
2 sudu gula
2 sudu margerine
2 sudu susu tepung
1 cawan air suam

Hiasan:
Gula caster/ gula icing

1. Campur semua bahan untuk dough iaitu tepung,mauripan,susu,gula,garam,margerine & gaul rata.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli.Air kena ikut sesuai..Jika dah cukup lembut  tak perlu habiskan.Jika x cukup lembut,tambah sedikit lagi air
3. Bahagikan adunan dan bulat2kan sebesar limau nipis.Jikan nak buat bentuk donut ring..canai & terapkan dengan acuan.Jika tiada acuan boleh guna mulut gelas & lubangkan tengahnya dengan jari telunjuk.
4. Tabur tepung dalam dulang baru letakkan donut yang dah dibentuk.
5. Biar lebih kurang 1/2 jam hingga dough kembang.
6. Panaskan minyak yang banyak dengan api perlaan & goreng donut hingga garing.
7.Golekkan dalam gula caster @ kalau guna gula icing ayakkan atas donut.


Ni mak aku cakap x sampai 1/2 kg tepung....
Sebab stok tepung dah tinggal sikit...


 Donut Bulat sedang digoreng..

 Mak aku cakap resipi ni juga boleh buat Roti Goreng..
Roti Goreng tu camaner..?
Roti Goreng tu mak aku cakap macam ni la..
Macam Donut Bulat ni..
Tapi dalamnya ada filling  pes kacang merah atau kaya yang buat inti pau tu..
Ada juga orang panggil Pau Goreng
Haaa...kalau panggil Pau Goreng sesuai la sebab bulat dan inti dia pun macam pau..
Tapi aku x suka pau inti kacang merah
Aku lagi suka Pau inti kaya..


Mak aku kata boleh juga buat Pau Sambal
Boleh terus isi sambal
Boleh belah  dan isi sambal..
Mmm...macam sedap lak

 Tapi yang ni mak aku buat versi donut


Golek dalam gula halus...
Siap..
Ok..bye

3 comments:

  1. hahahah lawaknya mak awak...

    tapi serius donut sendiri lagi sedap. Arwah mak selalu buat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawak tapi punchline x sampai..
      Puas kiter fikir...hahahaha
      Agree...donut mak buat lagi sedap..

      Delete
  2. enjoy masa ada orang buatkan dan masakkan.

    ReplyDelete