Monday 7 January 2019

LEMPENG PISANG vs SAMBAL TUMIS

Lempeng Pisang vs Sambal Tumis..
Sarapan 1st weekend 2019
Haaa....semua abaout 2019
Tahun Baru macam mender baru gak..
Disebut2 diulang2 disanjung2
Nanti dah lama xde sapa peduli dah..
So...sesapa yang baru...jangan sombong sangat nanti jadi lama juga..
Heee....

Lempeng Pisang vs Sambal Tumis & Kopi O
Selalu kalau Lempeng Pisang makan gitu jer sebab dah manis
Dah ada kelapa bagai
Tapi kali ni mak aku hidang ngan Sambal Tumis
Actually tu kuah sambal Sotong hari Sabtu..
Sotong dah habis..
Kentang pu  dah habis
Tapi Sambalnya ada lagi
So..Sabtu Sambal Sotong
Ahad Lempeng Pisang cicah Kuah Sambal Sotong tu la..
Sedappp...
I like it...!

Nampak.macam Apam Balik
Tapi memang bukan Apam Balik
Just Lempeng Pisang
Mak aku lipat macam Apam Balik


 Ada yang mak aku roll
Feel skit nak makan walaupun Lempeng Pisang jerk...!!
Hahaha...kadang2 otak ni kena  tipu jugak...
Baru makeover skit jer..
Dia nyer hantar maklumat kat tangan suruh amik lempeng
Hantar maklumat kat molot soh kunyah..
Lidah lak hantar maklumat kat otak cakap sedap..
Hahaha....alasan untuk tangan amik lagi dan lagi...
Aku makan Lempeng ni sampai petang
Sebab mak aku ngan kakak makan laksa
Aku kalau laksa ni hanya suka Laksa by Achik jer...
So...aku lebih rela makan Lempeng Pisang ni sampai petang...


 Sedap sebab x manis sangat


 Bila cicah sambal.memang ngam


Dua biji pisang cavendish...
Kakak yang nak pisang ni
Mak aku dah cakap pisang emas lebih sedap dan manis berbanding cavendish
Tapi kakak nak juga pisang cavendish ni
Beli 6 biji....3 hari makan x habis lagu
Hmmmm....aku kalau apa2 makanan yang kakak pilih atau barang kakak memang aku akan rasa scard nak makan @ nak guna..
Hahaha....
Kalau abang nyer xper..
Hihihi....
Mak aku ada tanya...ada saper2 nak.makan lagi tak.pisang tu ..
Tapi semua xnak..
Sebab pisang cavendish ni mak aku cakap pisang yang manja..
Apa yang manja..???
Haaa..mak aku cakp pisang ni mudah lembik...berair dan mudah rosak..
Kata mak aku kalau pisang emas & pisang rastali sampai kulitnya hitam.pun ..isinya still elok...
Laaa.....yer ke....
Selama ni aku x tahu pun...!
Mak alu cakap nak masukkan pisang tu dalam batter lempeng jerk..
Supaya x membazir


LEMPENG CAIR + PISANG
2 cawan tepung gandum
2 biji pisang cavendish
3½ cawan air
1 sudu teh garam
2 sudu gula
2 sudu minyak
1 biji telur
¼ sudu teh esen pisang

1. Blend tepung,air,gadam,gula,pisang,telut dan minyak hingga berkrim
2.Masukkan ¼ sudu teh esen pisang..Jangan terlalu bangak sebab esen pisang kuat baunya
3. Biarkan batter 15 minit
4. Celup tisu dalam sikit minyak dan sapu pan yang telah dipanaskan
5. Tuang sesenduk batter dan masak hingga bawahnya brown colour
6. Untuk seterusnya tidak.perlumlagi sapu minyak..Hanya sapu kali perta sahaja.
7. Buat hingga habis..


 Biar adunan lebih kurang 15 minit agar nantinkuih jadi lembut


 Mak aku cakap sebenarnya lempeng lebih sedap kalau masak guna kuali biasa
Tapi sebab nak bagi cantik...guna la non stick pan yang buat pancake tu..
Haaa....naper lak lagi sedap guna kuali biasa..?
Mmm...mak aku kata mungkin sebab material.kuali tu lain2 kot..
Haaaa....camtu ke


Maknaku cakap Lempeng Cair + Pisang ni lebih sesuai dimakan dengan sambal tumis atau kuah kari pekat
Kalau nak makan cenggitu jer lebih sesuai buat LEMPENG PISANG TEPUNG BERAS ...macam kat sini..
Ok...bye

No comments:

Post a Comment