Saturday 12 January 2019

BADAK BERENDAM PANDAN

Badak Berendam Pandan...
Mmm...ada ke badak berendam pandan..
Wangi la badak tu...
Mandi ngan pandan..
Hahahahaha....


Badak Berendam Pandan...
Screwpine Hippo
Hahaha...
Minggu lepas..
Masa kakak ada kat umah
Aku request nak makan Badak Berendam..
Mak aku cakap xde tepung pulut hitam nak buat badak dia..
Sebab selalu kalau nak masak Badak Berendam ni mak aku akan guna tepung pulut hitam macam BADAK BERENDAM VERSI AFRICA ...kat sini..
Aku request badak putih jer..
Badak albino..
Hahaha...
Tapi mak aku cakap kalau badaknya putih..
Kuah dia pun putih..
Tan santeks laaaa...
So letak pandan + food colouring
Jadilah badak hijau..
Aku tengok macam Badak Berlumut jer..!
Hahaha...mezti badak ni berendam lama sangat sampai berlumut.
Yarky..!!!



Green Hippo
Hahaha...Badak Berendam ni bila dibiar sejuk kuah dia makin pekat macam puding
Kata mak aku kalau secara tradisional...
Badak Berendam memang rupa kuah dia macam ni
Sebab kalau ori tradisional mak aku cakap bebola kuih yang telah dibukatkan tu disusu  dalam loyang dan disiram kuah santan lemak masin bersama bancuhan teoubg beras dan dikukus hingga masak dan kuah dia pekat
Bila sejuk bebola akan separuh tenggelam dalam kuah pekat dan nampak.warna pulut hitam yang jelas.
Tapi sekarang mak aku kata dah ramai yang shortcut jer buat Badak Berendam
Includ my mom..
Haaaaaa...shortcut camaner..?
Mak aku cakap shortcut  sebab bebola hanya direbus macam Buah Melaka dan kuahnya dimasak berasingan sehingga pekat dan dimasukkan bebola kedalamnya


Nak buat Badak Berendam ni mak aku cakap kena sediakan inti kelapa manis ni dulu..
C&P dari entri Kuih Tepung Bungkus sebelum ni..
Step by step & tips nak masak inti kelapa ada KAT SINI......

Inti Kelapa
1 biji kelapa parut putih
2 keping gula kelantan( 1/2 cawan gula melaka)
3 sudu gula.pasir
1 sudu teh garam
2 sudu tepung gandum
1/2 cawan air
2 helai pandan

1. Masak gula melaka,gula pasir,garam dan air gingga gula.larut
2. Tambah daun pandan
3. Bila pekat masukkan kelapa parut putih dan kacau hingga nampak kering
4. Taburkan tepung gandum hingga inti bergumpal
5. Biar sejuk dan siap digunakan



Inti yangvtelah sejuk dibulat2kan supaya senang nak guna dan nak tentukan saiz
Tapi inti kelapa kali ni mak aku cakap keras sikit sebab terlebih gula..



Jangan tak tahu...aku yang bulat2kan tepung tu dan isikan inti kelapas dan bulatkan semula..
Easy to say....the hippo makibg by me.
Tapi tepung dia mak aku yang bancuh dengan air pandan sampai jadi dough macam play dough..
Aku lum pandai...
Syyy...actually malas nak kotorkan tangan ngan tepung..!!
Hahaha..
Kalau yang dh siap ni just gentel jerk..
Tapi..tapi....pesan mak aku alas la tangan kiri ngan piring..
Sebab kalau gentel dua2
Dough dia mak aku cakap tepung pulut + air jer.
Kalau nak hijau camni..blend pandan + sikit pewarna hijau.So..air hijau tu buat uli  tepung sampai jadi macam play dough..
Tapi WAJIB tepung pulut ok..
Kalau tepung beras or tepung gandum mak aku cakap nanti badak tu baling kat dinding pun pecah..



Haaa...ni la badak2 hijau aku
Bukan mak aku hijau tau..!


KUAHNYA:
1.Jerang air  1/2 periuk hingga mendidih dan masukkan bebela berinti kelapa .kacau sesekali supaya tidak melekat pada dasar periuk.Bila bebola timbul angkat dan tapis

2. Dalam periuk lain masukkan 1 kotak santan+ 1 cawan air + 1 sudu teh garam dan 1 sudu teh gula serta sehelai pandan.Bancuh 1 sudu tepung beras dengan sedikit kuah santan dan campurkan kedalam kuah santan.

3. Masak hingga mendidih dan pekat

4. Masukkan bebebola yang sudah direbus dan matikan api.


Daun pandan untuk.masukkan dalam kuah santan ni ada ceritanya..
Haaa.....nampak tak daun pandan tu kecik jer...?
Mak aku suruh aku guntingkan 1/2 helai daun pandan dari vase atas meja tu...
Aku fikir daripada amik 1/2 helai daun pandan tu..
Baik aku amik daun pandan yang paling kecik kat pokok pandan tu..
Bila bagi jer kat mak aku...
Mak aku terus jerit.."....laaaa...naper amik pucuknya....matilah pokok pandan tuuuu..!!!"


Haaa.....pokok pandan tu dah xde pucuk...!
Mmm...mana aku tahu x boleh amik pucuk dia


Haaa....pokok pandan ni dari tahun lepas..
Heee...actually tahun lepas pun dah bulan November dah
Tapi still segar pokok tu..
Acah2 aku petik daun pandan tu kat kebun la kan..
Hahahahaa...
Pokok pandan ni dah citer dalm entri
CARA SIMPAN PANDAN ....kat sini
Memang masih elok..
Siap bertambah daun dia..sebab beberapa helai pucuk pandan tu baru tumbuh
Tapi ni dah dikerat pucuknya sampai mak aku punyer menjerit camtu..
Tak tahu lah apa nasib pandan tu lepas ni..
Harap2 panjang laginla umur pandan tu..


Badak Berendam masa baru lepas masak..
Kuah dia pekat2  cair

Badak Berendam bila dah beberapa  jam dimasak
Dah sejuk..
Kuah dia makin pekat..
Mak aku cakap kalai versi ori yang dikukus dalam loyang macam ni la rupa dia..
Bebola tu akan separuh renggelam dan kuah dia pekat beku macam puding..
Tapi bukan la sampai boleh potong..
Kena makan ngan sudu juga kuah dia..
Ok..bye..!

2 comments:

  1. badak berendam afrika berlumpur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...mesti flowless badak2 tu sebab pakai mud musk..
      hahahaha

      Delete