Wednesday 16 January 2019

SAMBAL DAUN KARI TELUR REBUS DENGAN TERUNG

Sambal Telur Rebus  Dengan Terung.
 Maka ku banyajk masak sambal la..
Sambal Ayam...Sambal Sardin
Ni Sambal Telur


Sambal Daun Kari Telur Rebus Dengan Terung
Hari tu Sambal Sardin Dengan Terung
Ni Sambal Daun Kari Telur rebus Dengan Terung
Tapi aku memang suka terung
Sebab terung sedap...
Pastu mak aku guna daun kari lak
Bau dia memang ngam ngan sambal
Sedap....!




SAMBAL  DAUN KARI TELUR REBUS DENGAN TERUNG
3 biji telur-rebus keras dan goreng
3 biji terung panjang - saiz kecil
1 asam keping
2 pelepah daun kari
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
Minyak

Bahan Blend:
15 cili kering - rebus
1/2 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan goreng telur rebus
2. Kemudian goreng terung yang dipotong hingga garing dan toskan
3. Minyak yang sam ditinggalkan anggaran 4 sudu dalam kuali dan tumis daun kari hingga harum
4.Masukkan bahan blend,asam,garam dan gula dan masak hingga naik minyak
5.Masukkan telur rebus dan terung goreng. Gaul rata da biar mendidih sekejap lagi hingga pekat
6. Sesuaikan rasa & matikan api

 Sebenarnya mak aku cakap nak masak Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Mak aku dah belahkan belakang Ikan Cencaru ni
Tapi aku cakap aku xnak ikan tu ada sambal
Sebab nanti x feel nak makan
Aku lebih suka ikan goreng plain jer
Baru feel nak makan..


 Makanya ikan tu digoreng plain
Dua ekor jer ..
Sorang sekor
Abang mana makan ikan
So..abang makan Sambal Telur Rebus nga  terung



Mak aku lak bak Ikan Cencaru Belah Belakang Isi Sambal..
So...sebab mak aku kata nak juga isi sambal..
Maka amik.lah kuah sambal telur..
Isilah dalam belahan belakang ikan cencaru tu..
Win..win situasion la kan.....!

1 comment: