Tuesday 23 January 2018

NASI PANAS MAKAN NGAN BUDU PUN SEDAP WEH..!

Lobak Masin Goreng Dengan Telur
Lauk mak aku ngan kakak
Sebab masa ni baru balik amik kakak
Lapar....x menyempat2
Mak aku goreng Lobak Masin nga Telur..
Aku makan juga tapi x la suka macam mak aku ngan kakak




LOBAK MASIN GORENG
1 bungkus Lobak Masin( lebih kurang 1 cawan)
1/2 cawan ikan bilis-bersihkan
1 bawang besar-hiris
1 telur
5 cili padi
10 cili kering- gunting 1cm
1/2 cawan minyak

1. Potong-potongkan lobak masin dan rendam 10 minit
2. Basuh lobak masin beberapa kali untuk kurangkan masin
3. Panaskan minyak dan goreng lobak masin hingga nampak keputihan dan garing
4. Masukkan pula Ikan bilis dan goreng hingga ikan bilis rangup
5. Tambah cili kering dan goreng sekejap hingg acili kering juga rangup dan wangi
6. Pecahkan telur ke dalamnya dan cepat-cepat kacau supaya telur hancur
7. Bila telur juga nampak garing baru masukkan bawang hiris dan cili padi
8. Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih panas



BUDU...
Favourite semua orang dalam umah ni
Tapi x selalu makan
Mak aku cakap x boleh selalu makan
Jarang2 xper
Tapi sebab sesekali makan..
Dia nyer sedddapppppp baq ang....!!!


MAk aku makan Budu cicah ngn ulam Selasih ni



Aku makan Budu ciciah ngan Ikan Goreng
Mmmmmm...dap   mmmmm


Nasi harus lah nasi panas....
Mmmmmm.....kalau tengah lapar
Makn Nasi Pans2
Ikan Goreng Cicah Budu pun sedappppppp...
Mak aku cakap "bahagia x semestinya kaya"
Haaaa....apa maksudnya?
Brrrrrrr Alhamdulillah

4 comments:

  1. salam


    have been reading your blog for a few days since. like reading my memory lane in the past when reading tangkap ikan di parit/ tali air. Ulam ulaman masakan mak dan masakan kampong... sedap. Your mak is a very adventurous person and like to try other dishes...It is fun to have mom like that. Sounded like my late mom. A good cook and adventurous one.

    The lobak masin, my late mom normally made a sambal tumis guna asam jawa and asam keeping fried until dry add the fried anchovies, and the lobak masin .. that roughly chopped. That can last for days.. as all is cooked separately.. the chilli paste are cooked for a long time until it gets thicker and concerntrated.. southerner sambal tumis...hahaha even 3 doors away can sneeze with the aroma...

    or finely chopped the lobak masin to eat with plain congee... with fried ikan bilis and sambal cili merah and udang kering with squeezed limau.

    regards

    Auntie N

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam silaturrahim...
      Banyak juga memory kenangan mak kiter dalam diary kiter ni..sebab mak kiter yang banyak nostalgia di kampung..kiter hanya sesekali..
      mak kiter memang suka mencuba banyak resipi tapi lately ni cam dah x semeriah dulu..
      Alfatihah untuk arwah mak sis...
      Nanti kiter bagitau mak pasal southerner sambal tumis lobak masin tu..mesti sambal tu nastalgia kan..?
      Kiter pun suka Bubur Nasi makan ngan ikan bilis camtu...
      Mmmmm.....terliur la pulakkk...mmmm
      Anyway terima kasih baca diary koter dan tinggalkan komen..

      Delete
  2. salam..

    you must always listened to your mom..

    anyway sambal ikan bilis lobak masin... sedap makan dengan roti atau nasi..

    goring sambal lama lama sampai pekat dan garing..

    sedap tengok recipe ..

    ReplyDelete