Sunday 21 January 2018

LEPAT JAGUNG

Lepat Jagung..
Semalam nyer kuih mak aku..
Haaa...kuih mak aku jer..
Sebab aku x minat kuih ni...



Aku makan Cucur Jagung Goreng
Abang pun sama...
Abang makan Cucur Jagung..
Bekal pun Cucur Jagung..
Lepat Jagung hanya mak aku yang suka
So..kiranya semalam tema jagung ...


Lepat Jagung ni speciallnya sebab dibungkus dengan kulit jagung juga
Bukan dalam daun pisang macam lepat2 lain...
Masa mak aku kukus kuih ni bau macam sedang rebus jagung



Isi Lepat Jagung..
Aku rasa juga sepotong..
Rasa dia lemak manis dan ada rasa jagung la
Tapi aku lagi suka Cucur Jagung Goreng..
Kuih ni lembut2 skit
Aku suka Cucur Jagung Goreng sebab garing dan rangup..
Panas2 plak...


Ada 3 tongkol jagung.
Mak aku nak masak Lepat Jagung la ni..
Tapi sebab aku xnak Lepat Jagung
Mak aku cakap krna tukar plan..
Hanya 1 jagung mak aku buat lepat
Lagi 2 jagung mak aku buat Cucur Jagung Goreng untuk aku ngan abang


Jagung yang inteframe depan ni la jadi Lepat JagungJagung yang 2 dibelakang tu dah tertulis takdirnya menjadi Cucur Jagung

LEPAT JAGUNG( 10 biji)
1 tongkol jagung saiz besar
2 sudu tepung beras
2 sudu pati santan
1 sudu gula
secubit garam
Kulit jagung dari 3 tongkol jagung

1. Parut jagung..guna pemarut kasar
2  Campur jagung parut bersama tepung beras,santan,gula dan garam.Kacau rata
3.Bentangkan kulitvjagung yang lebar dan isikan 1 sudu penuh adunan jagung
4. Bungkus dengan hati2
5. Kukus 10 minit
6. Biar sejuk sedukit sebelum dihidangkan

*** Tips:
       Ambil hnya kulitvjagung bahagian dalam
       kerana kulit dalam lebih lembut dan mudah
       untuk melipat semasa membungkus

      Kulit bahagian dalam juga lebih selamat
      kerana terlindung dari semburan racun

     Buat kelar atau potongan keliling pangkal
     supaya senang untuk tanggalkan kulit jagung
     tanpa koyak

     Setongkol jagung mungkin memerlukan kulit
     lebih dari setongkol jagung..jadi kena simpan
     kulit jagung yang lain juga



Potong secara kelar dikeliling atas sedikit dari tangkai jagung supaya kulit jagung mudh ditanggalkan kelopak demi kelopak tanpa mencarik/ merosakkan kulit jagung

Parut jagung guna pemarut kasar
Jangan perah airnya kerana dalam airnya ada pati jagung yang akan membantu melekatkan jagung2 itu nanti


Tepung beras. Boleh ganti tepung jagung atau tepung gandum.. Jika tepung gandum kurangkan separuh sukarannya kerana tepung gandum yang banyak akan menjadikan kuih agak liat


Guna santan kotak lebih pekat..Tetapi santan segar lebih harum dan lemak


Adunan siap dicampur semua bahan


Proses membungkus Lepat Jagung
** bahagian pangkal kulit jagung agak keras.Potong sedikit pangkalnya .Saiz kulit jagung juga lebat dipangkal dan lebih kecil dibahgaian atasnya..Guntingkan supaya sama bentuk.Kulit yang beraaiz kecil atau koyak..boleh dikembarkan..bungkus dengan hati2.kerana bungkus menggunakan kulit jagung lebih mencabar berbanding daun pisang..


Susun dalam pengukus ..
Saiz Kuih lebih kurang berukuran 2 jari orang dewasa ..mengikut saiz kulit jagung


Kukus lebih kurang 10-15 minit bergantung kepada saiz dan bilangan kuih.Jika banyak tambah sedikit masa mnengukus


Lepat Jagung siap untuk sihidangkan bersama minuman panas. .
Sesuai untuk minum petang.

2 comments:

  1. Bungkus dalam kulit jagung macam style Mexican..

    ReplyDelete
  2. Ha aah kan...orang Maxico kan suka jagung kan...nacos jagung pun sedap kan ngan salsa..mmmm

    ReplyDelete