Cucur Bilis Kuah Kacang
Haa....Kalau selalu Cucur Udang Kuah Kacang tu dah biasa..
Ni Cucur Bilis jer ..
Mak aku cakap sebab xde udang..
So..buat Cucur Bilis la..!!
Ni Cucur untuk minum petang semalam..
Haaa...petang la sangat kalau dah pukul 9 malam..
Hahaha...
Xkan nk panggil supper sbb belum tengah malam...
Hihihi...panggil minum malam jer lah...
Heeee....
Sebenarnya semalam cam biasa la..
Hati- hari mak aku yang lambat..
So..ngan aku sekali la lambat..
Petang giler baru sampai umah..
Pastu apa lagi..
Lapar lahhhh...
Dan cam biasa la...
Mak aku akan kena masak la..
Heee..
Hari ni mak aku wat Cucur Bilis
Makan ngan Kuah Kacang..
Teh 0 Panas...
Sedapppppp
Dolu- dolu ..
Masa erea umah aku ni banyak gerai makan tepi jalan tu..
Ada 1 gerai ni memang Special jual Cucur Udang Kuah Kacang..
Boleh kata tiap petang aku ngan mak aku akan singgah..
Aku suka dia nyer Nasi Ayam ..
Bubur Nasi dia pun sedap..
Tspi palingg best ..
Cucur Udang Kuah Kacang dia lar..
Siap ada tauhu goreng...timun potong..
Makan lak cucuk ngan lidi..
Pergh...
Mak aku cakap sebab teringat Cucur Udang tu lar ..
Maka mak aku masak Cucur Bilis Kuah Kacang ni
Walaupun x sama...makan jer lah
Sebab gerai tu dah xde dah sejak DBKL buat operasi..
Dah x tau mana gerai tu pindah ...
CUCUR BILIS KUAH KACANG
1cawan tepung gandum
1 ½ cawan air suam
2 sudu air kapur yang jernih
½ sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 genggam ikan bilis
½ biji bawang besar
1pokok daun bawang + daun sup
1 sudu minyak masak( untuk campur dalam tepung)
Minyak yang banyak untuk goreng
1. Bersihkan bilis dan hiris bahan lain
2. Bancuh tepung gandum,air kapur,air suam,garam,gula dan sesudu minyak
3. Bila tepung sudah sebati, baru campur bilis dan bahan hiris..Gaul rata dan biarkan agak- agak 15 minit supaya tepung sebati
4. Sendukkan nipis dalam minyak panas dan goreng hingga garing..
Toskan dan potong kuih .
Boleh tuang kuah atas cucur atau boleh cicah kuih dengan kuah kacang...
Cara buat KUAH KACANG CEPAT DIMASAK...kat sini...
Sebab ni kuah kacang yang tu lah...
Versi frozen...
No comments:
Post a Comment