Wednesday 21 December 2016

KARI UBI KAYU DENGAN IKAN JENAHAK

Kari Ubi Kayu Dengan Ikan Jenahak..
Mak aku yang masak..
Mak aku cakap Kari Ubi Kayu ni lauk nostalgia..
Nostalgia tu apa?
Mmmm..mak aku kata nostalgia tu macam kenangan la..
Kata mak aku ..ubi kayu ni dulu2 makanan penyambung nyawa penduduk kampung zaman penjajahan Jepun.
Nenek pun ada citer..masa penjajahan Jepun,sawah padi dan kebun2 orang kampung habis dibakar oleh tentera Jepun.
Gadis2 kampung pun akan dikacau tentera Jepun..macam dalam citer "Embun"
Kat kampung nenek juga tentera Jepun ada datang..
Bapa nenek..(moyang aku la tu) buatkan loteng untuk tempat persembunyian anak2 perempuan dan tempat sembunyi senjata dan makanan
Haaa...loteng tu nenek kata macam tingkat yang tersembunyi bahagian atas rangka bumbung rumah..
Ada tangga untuk naik loteng dan bila dah naik atas loteng tangga akan ditarik naik berasama atas loteng dan lubang lantai loteng akan ditutup..
So,tentera Jepun x nampaklah tempat persembunyian tu ..
Hahahaha....sepandai2 tentera Jepun pun kena tipu ngan orang kampung..
Nenek cakap lepas Jepun ..datang pula zaman darurat...komunis pula mengganggu orang kampung nenek.
Nenek cakap semua orang kampung nenek dipindahkan dan dikumpulkan di kampung lain dan orang kampung bergilir menjadi pengawal.
Nenek cakap kakak nenek..Tok Lang juga salah seorang home-guard..
Mmmm...home guard ni aku pernah tengok gambar dan info pasal hone guard ni kat Muzium Negara
Eh...dah macam citer bulan patriotik plak...


Asalnyer nak citer pasal Kari Ubi Kayu ni jer...
Biasa la mak aku..
Kalau masak apa2 mesti ada citer panjang..
Tu pun aku dah pendekkan tu..
hahaha...
Awal pagi lagi mak aku dah masak..
Acik pakcik semua pergi rumah sedara pakcik..
Lauk semua mak aku masak
Nenek ditugaskan tumbuk sambal belacan..
Aku tukang rasa dan tukang hidang atas meja..
heeee...


Tengahari Achik..Pakcik..Haikal..Aqil semua balik dari rumah sedara Pakcik...siap shoping barang sekolah tu...
Aqil dengan vangga show off beg Pikacu nyer...
hihihihi..
Semua pun suka Kari Ubi Kayu ni..
Sedapppp...
Kata nenek kalau kat kampung Kari Ubi Kayu biasanya dimasak bersama ikan Keli atau haruan..
Tapi mak aku cakap kat pasar xde ikan haruan..
So...mak aku kata belibikan jenahak ganti ikan haruan..
Ikan Jenahak tu cam ikan haruan ker..?
Mmm..mak aku kata jauh beza sebab ikan haruan tu ikan air tawar..
Ikan Jenahak pula ikan laut..
Rupa macam Red Snapper..tapi mak aku kata warna lebih gelap..
Mmmm...whateverlah sebab aku x kenal ikan ni..sebab x ikut mak aku gi pasar
Huhhhuhu...

KARI UBI KAYU DENGAN IKAN JENAHAK

2 ketul ubi kayu-potong2
4 keping isi ikan jenahak
10 cili padi
sedikit belacan
1/2 cawan air asam jawa
4 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu serbuk kari ikan
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari(xde stok)

1. Panas minyak & tumis bahan tumis hingga harum.
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh berasama 1 cawan air.Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan ubi kayu,garam dan santan.Masak hingga ubi kayu empuk.
4. Setelah ubi kayu empuk baru masukkan air asam jawa yang dicampur sedikit belacan..anggaran 1/2 sudu kecil belacan.
5. Masukkan isi ikan dan cili padi..cili padi dibiar sebiji2.
6  Akhir sekali masukkan santan pekat dan sesuaikan rasanya.
7. Biar mendidih sekejap dan tutup api

No comments:

Post a Comment