Friday 30 December 2016

JOM MASAK NASI GORENG BEKAL KE SEKOLAH



Jom,masak Nasi Goreng Bekal ke Sekolah..!
Cuti sekolah tinggal 3 hari lagi jer..
Tapi semalam aku dah gi sekolah dah pun..
Orentasi form1 hingga form 5...
Aku dah rasmikan dah beg sekolah baru dan kasut baru..
Kemeje,blazer,tei,kain pakai yang lama jer..
Kasut tu bli baru sebab kasut lama tapak dia dah bocor..



Nasi Goreng Bekal ke Sekolah..
Cuti sekolah boleh la nak goreng sendiri..
Kalau hari sekolah..
Mmmm...boleh jerrr..
Kalau la aku terajin nak bangun sama awal ngan mak aku..pukul 5 pagi..
Selalu mak aku akan bangun pukul 5..
Mak aku kejut aku pukul 5.45..
Time mak aku dah siap masak sarapan dan bekal..
Kadang time tu rumah tengah bau harum tengah bake scone..
xpun mak aku tengah buat pancake ke,spaghetti ke..
Nasi Goreng ..memang jarang sesangat mak aku masak untuk bekal..
Tapi untuk minggu depan,Nasi Goreng ni aku dah masukkan dalam list untuk masak sendiri buat bekal..
Hihihi..
x tau la menjadi kenyataan ke x..
Mak aku memang x cayer tu..!!
Nak masak memang mak aku dah percaya sebab Nasi Goreng ni memang aku xde masalah.
Tapi bab nak bangun awal tu yang mak aku x cayer..hew..hew...hew
Apapun belum cuba belum thaw..!!!!
Let's cooking...!!!

NASI GORENG BEKAL KE SEKOLAH

Ni bahan-bahan nak campur dalam nasi goreng..
Haaa...comfirmlah mak aku yang potong tu sebab kalau aku potong mesti x sama saiz..

Boleh siapkan waktu malam simpan dalam peti ais...esok pagi cepat nak masak.

- 5 batang sosej ayam- rebus & potong jejari
- 2 helai kobis- potong jejari
- 1 carrot - potong jejari
- 5 kacang panjang- kerat pendek2
- Perencah tomyam - guna 1 sudu besar
- 3 sudu minyak


Nasi ni masak siap2 waktu malam..
Guna 2 cawan beras..
Pun mak aku yang masak..
Aku selalu pun masak nasi sendiri..
Tapi dah yang ni mak aku masak..
Mak aku cakap untum nasi goreng kena masak nasi tu agak keras..jangan lembik...so,kurangkan sikit air supaya nasi berderai cantik..
Pesan mak aku lagi..
Kalau nak nasi cantik...masa panas2 tu kacau dengan garfu..esok nak goreng..nasi dah cantik..


Panaskan minyak..biar betul2 panas sambil  kacaukan minyak tu bagi merata kat tebing kuali supaya nanti xder lah nasi berkerak melekat kerana kuali kering..
Tumis 1 sudu besar penuh pes tomyam..
Kalau minyak terover panas dan pes tomyam nampak nak hangud..bubuh sikit air kasi cool...



Masuk carrot & sosej..kacau rata ..


Masukkan pula nasi yang sudah dileraikan..
Kacau gaul rata.


Masukkan kobis yang dihiris halus..kacau rata


Lastly masukkan kacang panjang dan terus tutup api...supaya kacang panjang kekal rangup..


Dah siap....
Biarkan sejuk sedikit baru masukkan dalam bekas bekal..

Tips Bekal:
Selalunya makanan yang bergoreng dan berminyak seperti NasiGoreng...Mihun...Ketupat Goreng..or spagetti ....
Mak aku akan masukkan makanan tu dalam plastik pembungkus lauk dulu..diikat dengan getah dulu baru dimasukkan dalam tupperware..
Tujuaannya supaya kemas dan bersih serta minyak tidak meleleh dalam bekas makanan..
WAJIB juga aku kena bawa kitchen towel..(tissu dapur)...untuk lapkan sisa minyak pada bekas makanan selepas makan .

Haaaa...kalau xnak ikut tips tu pun xper...
TAPI... kalau nanti beg or buku sekolah ada kesan minyak....mmmm tadah jer lah telinga kena pok pek ngan cikgu & mak2..
Larikkkkkkk...!!!!"

No comments:

Post a Comment