My photo
Hai,Assalamualaikum pengunjung blog namakucella.Blog ini diasakan anak bongsu saya bagi mengisi masa dan berkongsi pengalamannya zaman sekolah.Kemudian,diambil alih saya selepas Cella habis sekolah.So,kalau namapak posting sebelum 2020,itu adalah dari Cella.Posting selepas 2020 adalah daripada saya,emak Cella.

Saturday, 17 July 2021

HARI TARWIYAH



 يوم التروية هو اليوم الثامن من شهر ذي الحجة، وسمي بهذا الاسم لأن الناس كانوا يرتوون فيه من الماء في مكة ويخرجون به إلى منى حيث كان معدوماً في تلك الأيام . وقيل سمي بذلك لأن الله أرى إبراهيم المناسك في ذلك اليوم.


Hari Tarwiyah ialah hari ke 8 zulhijjah . Dinamakan sebagai Tarwiyah kerana orang ramai mempersiapkan air (يتروون) dari mekah ke Mina yang mana pada ketika itu air tiada di kawasan tersebut. 


Ada juga pendapat yang mengatakan bahawa dinamakan sebagai Tarwiyah kerana Allah memperlihatkan pada hari tersebut cara cara mengerjakan ibadah haji kepada Nabi Ibrahim a.s .

2 comments:

  1. TQ for sharing kak, aduhai sy baru tau..salam Aidiladha buat kak & keluarga..

    ReplyDelete