Monday 2 September 2019

CUCUR KEMBONG CICAH GULAI

Cucur Kembong Cicah Gulai
Panggilan nama menu ni by mak aku
Sarapan pagi


Cucur Kembong Cicah Gulai
Rezeki  pagi 1 Muharram 1441
Alhamdulillah rezeki pagi


Menjadi 1 kemestian mak aku
Kalau masak Kari Ikan yang mak aku panggil gulai ikan
Mesti Cucur Kembong juga akan ada
Kalau tak buat untuk minum petang mwzti akn ada cucur kembong ni sebagai makan malam
Paling selalu mesti akan jadai sarapan


 Cucur Kembung tu akan dicicah dengan Kuah Kari a.k.a Kuah Gulai


 Actually Kuah Kari Ikan Tongkol + Keledek Jepun  ni


 Yang pasti aku suka Cucur Kembung yng mk aku buat untuk cicah kari ni sebab garing rangup diluar
Dalamnya pula lembut dan berongga macam kuih apam
Walaupun aku x suka apam
Tapi kalau cucur kembunv macam apam aku suka sebab bila cicah kari kuahnya akan menyelinap masuk kedalam rongga-rongga tu
Apabila masuk ke dalam molot kuhnya akan meetus macam lava gunung berapi dan hnya lidah yang dapat mencerikan nikmat rasa
Haaaaaaa.. can imagine?


 See..... Macam sarang semut dalamnya

CUCUR KEMBONG... mak aku
1½ cawan tepung gandum
1 cawan air suam
¼ sudu teh yis mauripan
3 sudu gula
sikit garam
Minyak untuk goreng

1. Campur tepung, gula, garam dan yis
2.Gaul rata dan tuangkan air suam sikit demi sikit sambil digaul
3. Bancuh menjadi adunan pekat dan biar 15 minit
4. Panaskan minyak dan jemput menggunakan jari untuk dapat cucur yang bulat. Jika guna sudu, gunakan 1 sudu untuk cedok dan 1 lagi sudu untuk kaut tolak adunan ke dalam minyak.
5. Balik2kan hingga garing dan toskan atas tussu dapur

Mak aku pesan kalau ak kuih jadi bolat- bolat mesti guna tangan dan jemput tepung hujung jari
Kalau guna sudu nanti kuih akan jadi bentuk elien dan bentuk dinasour bertanduk
Hahahaha

4 comments:

  1. Macam kaum tionghua buat steam plain Pau takde into. . Cicah APA APA .. kuah etc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plain pau tu yang dorang roll tu ker..
      Hari tu nampak kat Giant.Nampak macam sedap tapi mak kkter cakap tu plain pau.. X jadi beli

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Ala Dalam macam roti tapi bun..Dan masak Cara mengukus Pau.. Dalam macam Pau cuma takde inti. Lembut...
    .
    Sure.sedap Makan cicah soup
    ..Kari.. santan gula.durian, jam or.compote..

    ReplyDelete