Wednesday 31 October 2018

ROTI CELUP TEPUNG

Roti Celup Tepung..
Haaa...selalu dengar Sotong Celup Tepung..
Udang Celup Tepung..
Ikan Celup Tepung..
Ni kiter makan Roti Celup Tepung
Mmm...tengah2 malam aku lapar..
Mak aku buatka Roti Gardenia Goreng
Ngan Teh O Panas...


 Nampak jer macam Pisang Goreng
Tapi ni memang Roti Gerdenia Goreng...
Krup krap krup krap  tepung dia
Dalam dia roti la...tapi panas la...


 Mula aku ingat nak buat maggi jer
Tapi mak aku x kasi
Mak aku cakap nanti mak aku buatkan Roti Goreng.
Mmm...kalau Roti Telur Goreng tu xnak la
Itu sesuai pagi jer..
Nak sesuatu yang panas....!
Tapi bila tengok mak aku bancuh tepung macam nak buat pisang goreng..
Haaaa...aku tahu lah mak aku nak buat Roti Gardenia Goreng...
Sebab dulu mak aku selalu juga buat Roti Gardenia Goreng ni..
Dah lama juga mak aku x buat..
Malam  tadi mak aku buat..
Mmm....licin..
Haaa....bukam aku yang licinkan..
Tapi abangggg...
Abang makan cicah ngan sos cili


Teh Halia...
Tapi ni bukan aku minum
Mak aku aku jer minum
Aku ngan abang minum Teh O jer..
Tak suka rasa halia...

Sebelum ni dah pernah post
ROTI GARDENIA GORENG kat sini...
Tu 2016 nyer...
Tahun lepas pun ada post juga
ROTI GARDENIA GORENG CELUP TEPUNG kat sini....
Bila tengok lagi older post...
Jumpa lagi roti goreng ni tapi tajuk post tu lain..
BUKAN KELEDEK GORENG kat sini...?
Tu 2013 nyer post..dah 5 tahun...
Masa x pandai lagi..
Nama lain aku tulis lain...
Pastu susah nak cari la....


ROTI CELUP TEPUNGROTI CELUP TEPUNG
5 keping roti Gardenia slice
Minyak untuk goreng

Batter/tepung celup:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air(boleh adjust)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu minyak masak
sikit pewarna kuning

Hiasan:
Sos cili &Mayonis
@
Jem,Nutella,susu @ kaya5 keping roti Gardenia slice
Minyak untuk goreng

Batter/tepung celup:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air(boleh adjust)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu minyak masak
sikit pewarna kuning

Hiasan:
Sos cili &Mayonis
@
Jem,Nutella,susu @ kaya

1. Bancuh semua bahan batter..
2. Kalau nak senang..blend jer semua hingga creamy..
3. Setiap keping roti dipotong 3..
4. Celup roti dalam batter dan goreng gari
5. Untuk roti goreng cheese....
    - cheese slice dipotong3..
    - ambil 1 potong roti yang dah potong 3
    - Letak cheese atas roti dan tutup atasnya
      dengan 1 lagi roti macam buat sandwich.
    - Kepit dan hati2 celup dalam batter supaya
      tidak terbuka dan pastikan batter bersalut
    - Goreng sambil dibalik2kan hingga garing
6. Serve souvory  dengan sos cili,cheese @ mayonis
7. Boleh juga dihidangkan versi manis bersama kaya,nutella, susu atau kaya



Ni yang lapis cheese slice


 Yang tebal tu versi lapis dengan cheese
Yang nipis tu roti kosong celup tepung


Untuk versi yang lebih kraetif boleh
Mak aku pernah buat dan hias macam ni dalam post
ROTI GARDENIA GORENG kat sini....

2 comments:

  1. salam, rajin maknya memasakan untuk anak kesayangannya..


    anyway... double carbs...phew..takpe awak muda lagi. Desh pun dah ada gf ... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Hahahaha....Desh...
      Mana la Desh sekaeang...
      Kalu jumpa pun da x kenal da...
      Biar kiter kenal dia...jangan dia kenal kiter ...
      Maluuuuuuu...

      Delete