Wednesday 24 October 2018

BUBUR KACANG vs CREAM CREAKER

Bubur Kacang vs Cream Creaker
Ni fav mak aku
Bukanaku
Sebab aku x suka sangat makan bubur Kacang
Bukan x makanlangsung
Tapi kalau x bagi puin aku x kecik hati pun
Heeee


Sama gak ngan Cream Creaker ni
Fav mak aku jer
Lagi2 kalau makang ngn Bubur Kacang
Aku sangat tak faham kenapa setiap kali makan Bubur Kavang atau Pengat mak aku akan makan ngan Cream Creaker
Actually sebab resipi Bubur Kacang dah selalu tulis
Just c&p jer lah


BUBUR KACANG vs CREAM CREAKER...
1cawan kacang hijau
5 cawan air
1 kotak santan
2 sudu gula melaka
Gula pasir secukup manis
sikit garam
2 helai pandan
1/2 cawan sagu-rendam hingga kembang
Biskut Cream Creaker

1. Rebus kacang hijau dengan air hingga kembang...Sebab takde presure cooker...guna je rice cooker.
2. Bila kacang suda lembut dan kembang masukkan sagu & santan..tambah air ikur pekat yang disukai.
3. Masukkan gula melaka,gula pasir,garam & daun pandan.
4. Biar mendidih hingga pekat.
5. Masukkan dalam mangkuk & patahkan biskut cream creaker




Mak aku ada citer
Kalau kat utara ada sejenis lagi biskut yang biasa dimakan bersama bubur  dan juga dibuat bubur biskut tersebut
Roti Kapai tu popular kat Perak,Peang & Perak untuk dimakan bersama bubur kacang
Ada juga yang terus masak Bubur Roti Kapai
Mak aku cakap namnya "ROTI KAPAI"
Roti kalau kat Kedah mean biskut kering la
Kapai plak mean kapal la
So..Roti Kapai tu mak aku cakap maksudnya Biskut Kapal
Tapi bentuknya bukan macam kapal pun
Rupa biskut tu aku dah cari kat Google
Bila tunujk kat mak aku
Mak aku cakap betul itu pic Roti Kapai


Pic Roti Kapai ambik KAT SINI...
Memang itu suplier Roti Kapai pun
Mak aku cakap Roti Kapai ni agak keras dan bila dibuat bubur pun dia x hancur
Jus kembang dan kenyal
Tapi aku lum pernah makan lagi Bubur Roti Kapai ni
Roti ni aku rasa macam pernah makan kat kampung nenek beli kedai Pak Lang
Tapi nenek buat cicah Teh O Panas jer
Tapi bila tanya mak aku..
Mak aku cakap yang aku makan beli kedai Pak lang tu bukanRoti Kapai
Tapi itu Roti Mahsuri..
Mak aku cakap rupanya memang hampir sama tapi texture dia lain
Maka ku cakap roti Mahsuri lebih gebu dan rapuh
Tapi Roti Kapai keras dan bila  buat Bubur pun dia still liat2
Mmmm...memang aku x pernah makan arr..
Hanti balikkampung nak soh nenek cari Roti Kapai la.....

2 comments:

  1. letak durian beku atau lempok sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..aaa....kann....
      Naper lak mak kiter x letak durian beku

      Delete