Saturday 1 October 2016

SARAPAN TELUR GULUNG KOREA

Telur Gulung Korea...
Sarapan pagi tadi...
Brrrrr....
Alhamdulillah.
Kenyang...
Tapi kalau dapat makan ni kat Korea best kan...
Huhuhu
Lepas makan telur gulung ni tadi aku masuk bilik mak aku selongkar baju bulu yang mak aku pakai gi China tu....
Aku try juga glove
Kasut winter...memang aku ada sendiri..
Aku pakai sambil berangan aku di Nami Island..hihihi..
Sambil berangan main salji..hihihi
Tapi mak aku kata x salah pun kalau kita berangan & selalu sebut benda yang baik sebab itu adalah doa...
Memang la pernah rasa musim sejuk main salji..
Tapi kat I-City jer lah...
Tentu main salji yang betul-betul lagi best kan...
Huhuhu


Sebab sarapan Korea...
Kena la feel guna chopstick...
Kalau makan mee ke..memang aku lagi selesa guna chopstick...
Kalau bawa bekal gi sekolah pun selalu juga aku bawa chopstick...
Kawan-kawan aku selalu minta aku ajar dorang guna chopstick..
Ala...aku bukan terror...tapi kalau takat nak sepit fishball...telur pun. Sushi...mmm.memang kacang lar...hehehe..
Asalnya masa aku kecik dulu aku x pandai guna chopstick...
Pernah sekali makan Hot Plate kat Alamanda...
Aku tengok kakak & abang guna chopstick..
Aku pun cuba...tapi sampai sudah x dapat suap..
Sebab give-up..aku cucuk mushroom dengan chopstick untuk makan...
Masa tu mak aku cakap...lain kali jangan buat macam tu..!!
Sebab adab makan guna chopstick..DILARANG mencucuk makanan dengan chopstick ..
Kata mak aku  mencucuk makanan guna chopstick tu..ibarat menghina makanan...
Sejak tu aku pun belajar guna chopstick..
Mula-mula mak aku beli chopstick yang plastik tu....
Pastu aku beli plak chopstick buluh...kayu & besi..
Sebab selalu guna..aku dah pandai guna...
"Practice Make Perfect"...kannnnn


Telur Dadar Gulung Korea...
Memang kenyang sampai tengahari...
Sebenarnya untuk upah aku kemas rumah...
Sebab awal-awal pagi lagi aku dah kemas bilik aku..dah sapu & mop lantai
So mak aku buat la special breakfast untuk aku..
Heeee...kira reward la utuk aku..

Masa mak aku kat dapur..aku memang tengok la step by step mak aku masak Telur ni...
Tapi aku xde la bran nk cuba sebab mak aku suruh tengok jer sambil snap pic ni...
Aku nyer style...kalau nak masak aku suka buat sorang-sorang...
Sebab kalau x jadi aku boleh makan cepat-cepat..
Kalau x pun...aku buang senyap-senyap...hihihi
xde la sapa pun tau & bising...heeee


TELUR GULUNG KOREA...mak aku
4 biji telur
1/4 batang carrot- didadu kecik-kecik
1/2 bawang besar- dadu halus
1 pokok daun bawang - hiris nipis
(sebab xde daun bawang..ganti daun sup)
4 sudu susu cair
Secubit garam
Secubit lada sulah
Minyak masak
1. Siapkan bahan-bahan & potong dadu


2. Pecahkan telur +garam & lada sulah..pukul rata

3. Tapis telur tersebut...


4. Campur carrot...daun bawang/daun sup & bawang besar dadu..kacau rata..


5. Kacau rata & panaskan kuali @ pan.


6. Sapu kuali dengan minyak


7. Tuangkan agak-agak 1/4 bahagian telur tu dengan api perlahan hingga nampak telur mula beku(Tapivjagan garing...cukup bila masak je)


8. Dengan sudip..cungkil dari tepi kuali yang berhanpiran diri kita & gulung hingga hampir hujung.(tapi jangan gulung sampai habis kerana hujung tuvkita akan buat sambungan)


9. Tarik sikit supaya bahagian yang dah gulung berada di tebing kuali & hujung yang belum digulung terjuntai supaya nanti bila tuang lagi telur..telur yang baru dituang tu dapat bersambung dengan hujung telur yang terjuntai tadi..tuang lagi 1/4 bahagian telur yang tinggal & biar beku & terus ditolak gulungan tadi hingga hampir hujung...buat hingga semua telur habis.Tekan-tekan gulungan yang dah siap supaya padat & agak garing diluarnya

 10. Telur Gulung yang cantik mesti padat &gulungnya tidak terbuka..


11. Hiris tebal-tebal .guna pisau tajam supaya potongannya cantik dan kemas

Dah siap....nyum..nyum..nyum...
Nanti nak bawa bekal ni minggu depan...


No comments:

Post a Comment